Megtalálható a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban. A rizs- és kukoricaliszt, a burgonyakeményítő, valamint a köles nem tartalmazza.
GABONAFÉLÉK
A köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa köretek, főételek, pástétomok, sütemények alapanyagául szolgálhatnak, lisztjeikből pedig kenyeret is készíthetünk. Ezek a gabonafélék nemcsak gluténmentesek, hanem lényegesen nagyobb táperővel, vitamin- és ásványianyag-tartalommal bírnak, mint a kenyérgabonák.
Lisztek
A mag- és gyökérlisztek (len, tökmag, ribizlimag, gesztenye, kókusz, kendermag, rizs, török mogyoró, mandula, földimandula, mák, csicsóka, nyílgyökér, fénygyökér, tápióka, batáta stb.) és a hüvelyesek (zöldborsó, csicseriborsó, bab, lencse) lisztjei széles körben és igen változatosan felhasználhatóak. Készíthetünk belőlük kenyeret, lepényt, édességet, de akár sűrítéshez is alkalmazhatjuk őket.
KÖLESSEL TÖLTÖTT PADLIZSÁNTEKERCS RECEPT>>>
SPECIÁLIS GLUTÉNMENTES LISZTKEVERÉKEK
Ezek a termékek a búzaliszthez hasonló, kedvező sütési tulajdonságokkal rendelkeznek, sok egyéb tekintetben ugyan máshogy viselkednek, mint az, de egy kis gyakorlással nagyon jó eredményeket érhetünk el velük.
Különféle gluténmentes lisztek, keményítők megfelelő arányú keverékéből készülnek, kiegészülve olyan adalékanyagokkal, amelyek növelik a fehérje- és rosttartalmat, javítják a tészta állagát, a késztermék élvezeti értéktét, továbbá növelik annak térfogatát. Éppen ezért tésztafélékhez ajánlott inkább ezeket használni a rizs- és kukoricaliszt, valamint a különböző keményítők helyett.
ZÖLD FŰSZERES HAJDINAPALACSINTA-METÉLT RECEPT >>>
Tudtad?
A cölikália, vagyis a lisztérzékenység Magyarországon a népesség mintegy 1-2 százalékát érinti.