Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Duplán mandulás, omlós csókok

Vannak olyan aprósütemények, amelyek egyszerűen megunhatatlanok, abbahagyhatatlanok! Ízlés dolga, hogy ki melyik típust részesíti előnyben, számomra a hihetetlenül omlós, szinte elolvadó apró finomságok készítése olyan foglalatosságot jelent, ami a hétvégéket épp annyira ünnepivé varázsolja, mintha különös alkalomra készülnének.

Az igazán omlós sütemények egyik titka kétségtelenül a liszt mennyiségéhez képest jelentősnek mondható vaj (és soha nem margarin) hozzáadásában, valamint az ízesítés apró fortélyaiban rejlik. Az általam szívesen sütött apró, duplán mandulás csókok nem egyszerűen azért különlegesek, mert a tésztába dolgozva és a sütemények tetejére is kerül hámozott mandula, de a vaj a mandulával valami olyan tökéletes egységet alkot, ami egészen felülmúlhatatlanná teszi.

Az egészre az ősszel gondosan üvegekbe zárt cukormentes, mégis hihetetlenül zamatos szilvalekvár teszi fel a koronát. Garantáltan extra omlós és abbahagyhatatlan finomság!

A sütésnél érdemes óvatosnak lenni, mert ez a típusú tészta meglehetősen szétterül, ezért fontos, hogy valóban alacsony hőmérsékleten süljenek, sőt sokkal inkább száradjanak a kis apróságok.

Extra omlós mandulás csókok

Hozzávalók 30-32 darab süteményhez:
20 dkg süteményliszt
5 dkg hámozott, őrölt mandula
7 dkg porcukor
18 dkg vaj
1 db közepes méretű tojás szétválasztva
1 csipet só
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
3-4 evőkanál házi szilvalekvár (ezúttal a blogban már ismertetett powidl került bele)

Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a porcukrot, csipet sót, az őrölt, hámozott mandulát. Az egészet alaposan elkevertem, majd nagylyukú reszelőn belereszeltem a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, a tojássárgájával tésztává dolgoztam. A fehérjét félretettem.
A tésztát frissen tartó fóliába csomagoltam úgy, hogy nagyjából 3 cm vastag hengerré formáztam. 1 órán át pihentettem a hűtőszekrényben.
A kissé megkeményedett tésztát ½ cm vastag szeletekre vágtam, minden szeletből kis golyóbist formáztam.
Egy nagy tepsit sütőpapírral borítottam, a sütőt 160 fokra előmelegítettem.
A tojásfehérjét villával kissé felvertem. A szeletelt mandulát kissé összetörtem, tálba szórtam. A kis golyók közepébe egy méretes fakanál nyelével kis lyukat fúrtam ügyelve arra, hogy az aljukat véletlenül se szúrjam át. Az így kapott süteményeket előbb belemártottam a tojásfehérjébe, majd a mandulaszeletekbe.
Amikor mindegyikkel elkészültem, betettem a sütőbe, a hőmérsékletet 150 fokra mérsékeltem. 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Néhány percet még a tepsiben hagytam várakozni a nagyon-nagyon omlós süteményeket, közben mindegyik közepére 1 mokkáskanálnyi szilvalekvárt biggyesztettem. Ezt követően a töltött csókokat rácson hagytam hűlni.
Nagyjából 1 órát hagytam őket várakozni, ennyi idő alatt a lekvár felszíne is kissé megszáradt.

Ideális apróság délutáni beszélgetéshez, teához, kávéhoz. Ha marad belőle, jól záródó dobozban az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztva akár 3-4 napig is tárolható!

Ezek is érdekelhetnek