Elkészítés: A túrót burgonyanyomón áttörjük. A lisztet, a sütőport, az étkezési keményítőt összekeverjük.
A tojást kettéválasztjuk. A sárgákat 2 evőkanál langyos vízzel és 1 evőkanál kristálycukorral nagyon habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a rumot, a reszelt citromhéjat, a darált diót, a búzadarát, a lisztes keveréket, és összekeverjük. A tojásfehérjékből csipet sóval és a maradék cukorral kemény habot verünk. Lazán beleforgatjuk a masszába.
A vajat nagy serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a massza felét, szétfolyatjuk, mint egy vastag palacsintát, közepes tűzön kb. 5-6 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 2-3 perc alatt szép barnásra sütjük. Két villa segítségével szétszaggatjuk a tésztát, és kivajazott tűzálló tálba borítjuk.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) bekapcsoljuk, és melegen tartjuk benne a tésztát. Megsütjük a maradék masszát is, és a sütőben az egész császármorzsát még 15 percig sütjük.
Előmelegített tányérokon porcukorral meghintve, különböző kompótokkal tálaljuk. Legfinomabb körtekompóttal.