A diétában a vacsora kardinális pont. Az utolsó étkezés lehetőleg ne tartalmazzon sok kalóriát, de legyen könnyen emészthető, ugyanakkor laktató és tápanyagdús. Meg persze legyen ízletes, és semmiképpen sem egyhangú. Nem könnyű megtalálni az ideális ételeket, de szerencsére van pár alakbarát jolly joker, és a hummusz az egyik ilyen.
Miért a hummusz?
A tökéletes vacsora kritériumai közül az összesnek megfelel a csicseriborsó-alapú krém, ráadásul sok egészségügyi előnye is van.
- Kiváló növényi fehérjeforrás.
- Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például vasat és B-vitaminokat.
- A benne lévő tahini kitűnő E-vitamin-forrás.
- Magas kalciumtartalmával hozzájárul a csontok erősségéhez.
- Kiemelkedő rosttartalma segíti a bélrendszer egészséges működését.
- Zsírtartalma jótékonyan hat a szív egészségére, és segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
- Gyulladáscsökkentő és a vércukrot szabályozó tápanyagokban bővelkedik.
Így fogyaszd, ha diétázol
A legjobb, ha a házilag készített hummuszt többféle zöldséggel kínálod, amiket gyakran variálhatsz, így garantáltan nem fogod megunni. Jól illik hozzá például a répa, a zeller, az uborka, a retek, a paprika és a paradicsom is. Ezeket szezonálisan és hangulatodnak megfelelően állíthatod össze. Télen sült zöldségekkel, zöldségcsipsszel is kitűnő vacsora, sőt, ehetsz mellé sovány felvágottat, sajtot, teljes kiőrlésű pirítóst vagy puffasztott rizst is.
Arról nem is beszélve, hogy a hummuszt is elkészítheted különféle ízesítésben.
HUMMUSZ NÉGYFÉLEKÉPPEN – ISTENI VARIÁCIÓK CSICSERIBORSÓKRÉMRE
(Borítókép: Shutterstock)