Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel az északi diétával tuti formába jöttök a nyárra - mintaétrend

A skandináv országokban élők szívesen használnak szezonális alapanyagokat, különösen olyanokat, melyek az adott országra jellemzőek. Tehát egyértelmű, hogy az étkezésükben rejlik a titka annak, hogy fittek és egészségesek az Észak-Európában élő emberek. Érdemes ellesni a módszerüket! Vágj bele most és nyárra biztosan formába jössz.

A dánok, norvégok, svédek, finnek kerülik a feldolgozott élelmiszereket, a káros zsírokat és a vörös húsokat. Egészségük is meghálálja ezt a fajta étkezést: tanulmányok bebizonyították, hogy a vércukorszintre és a koleszterinszintre jó hatással van. Így nem csak a kilók csökkennek az északi típusú étkezés nyomán, hanem a szervezetre is pozitívan hat. A vizsgálatok szerint valószínű, hogy ez az étrendre jellemző zsíroknak köszönhető.

Az északi diéta szerencsére nem az önsanyargatásról és a szigorú megkötésekről szól. Inkább az a lényege, hogy egészséges finomságokat készítsünk és figyeljünk oda az étkezés módjára is. De azért van néhány olyan szabály, amit érdemes szem előtt tartanunk.

1. szabály

Az ételeknél a teljes kiőrlésű gabonákon és a szezonális termékeken legyen a hangsúly.

2. szabály

Együnk gyakran keveset, kerüljük a cukrot, a sót és a feldolgozott élelmiszereket.

3. szabály

Egy nap legalább hatszor együnk gyümölcsöt vagy zöldséget valamilyen formában (nyersen, köretként, nasiként).

4. szabály

Hetente kétszer együnk csak zöldségekből álló fogásokat és halat. Próbáljuk mérsékelni a hús-, és tejtermékek fogyasztását.

5. szabály

Adjuk meg a módját az étkezésnek, és legalább 30 percet szánjunk rá. Ha nyugodtan átadjuk magunkat a finomságok élvezetének, akkor hamarabb jól lakunk.

6. szabály

Ne számolgassuk a kalóriákat! Ha úgyis egészséges ételeket főzünk a diéta alatt, akkor nincs rá szükség.

7. szabály

Hetente legalább háromszor sportoljunk valamit, és már az is ér, ha csak húsz percet tudunk rászánni az időnkből.

8. szabály

Használjunk minél kevesebb zsiradékot a főzés során. Ezt úgy oldjuk meg, hogy akár kevés ecetet adunk az ételekhez, esetleg mézzel vagy melasszal helyettesítjük.

9. szabály

Só és bors helyett használjunk inkább friss zöldfűszereket az ízesítéshez. De ízfokozónak használhatjuk az ecetes uborkát, a céklát, a rebarbarát és a paradicsomot is.

Áradnak a vitaminok

Az északi diétában fontos, hogy minél több omega-zsírsavat, antioxidánst, friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, így rengeteg vitamin, ásványi anyag és rost jut a szervezetünkbe. Ezek mind segítenek abban, hogy megelőzzünk jó néhány betegséget és egészségesek legyünk. A többszöri kevés étkezés pedig kiegyenlíti a vércukorszintet, emiatt kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Jellemző fogások

  • Halfélék (lazac, pisztráng, tőkehal, hering, rákok)
  • Diófélék
  • Hüvelyesek
  • Gyümölcsök (áfonya, egres, szeder, ribizli)
  • Zöldségek (rebarbara, káposzta, répa, ehető gyökerek)
  • Vadhús és baromfi
  • Nagy keményítőtartalmú nyersanyagok (például zab)
  • Zsiradék szempontjából a repceolaj használatát tartják ideálisnak

Északi menü

Egy nap hat fogásból, reggeliből, ebédből, vacsorából és három nasiból áll. Reggelire általában valamilyen teljes kiőrlésű finomságot, például zabkását vagy rozskenyeret érdemes enni. Ebédre jöhet egy laktató leves vagy rozskenyérből készült szendvics fehérjével, ami lehet hal vagy tojás. Vacsorára pedig dőzsölhetünk valamilyen hús és könnyed köret kombinációban.

  • Reggeli: 1 csésze zabkása sovány tejjel és kevés bogyós gyümölccsel megszórva
  • Nasi: 1 adag friss gyümölcs
  • Ebéd: 1 szelet rozskenyér 1 vékony szelet lazaccal vagy tonhallal
  • Nasi: 1 pohár natúr joghurt bogyós gyümölcsökkel
  • Vacsora: Tepsiben sült csirkecomb rebarbarával
  • Nasi: almaszeletek, bogyós gyümölcs, sajt

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss