Régi családi recept az egybefasírt, ami készülhet töltve vagy töltelék nélkül is. Főleg akkor esett rá a választás, ha nem szerettünk volna az olajjal bebüdösíteni a lakásban. Habár nem olajban sütve készül az egybefasírt, zsír kerül rá bőségesen, de ettől lesz igazán ízletes, kívül ropogós, belül pedig puha és szaftos. No meg a tölteléktől, ha teszünk bele!
Mutatunk egy olyan egybefasírt receptet, melyet gyerekjáték elkészíteni!
Így készül a franciasaláta-keverékkel töltött, egyben sült fasírt
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús (lehet sertés és szárnyas vegyesen)
- 2 db tojás
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 szelet kenyér héj nélkül
- 1 fej vöröshagyma
- 3 tk. fűszerpaprika
- 1/2 tk. Cayenne-i paprika
- 2 tk. őrölt bors
- 2 tk. majoránna
- 1 tk. őrölt fűszerkömény
- 3 tk. só
- 1 ek. édes paprikakrém
- olaj
- zsemlemorzsa
- 25 dkg franciasaláta-keverék
Elkészítés:
- A kenyérszeleteknek levágjuk a héját és a kenyér belsejét vízbe áztatjuk. Kivesszük a fagyasztóból a franciasaláta-keveréket és kimérünk belőle 25 dkg-ot.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és egy serpenyőben kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
- A darált húst egy nagy keverőtálban kézzel fellazítjuk és hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a majorannát, a fűszerköményt, a pirospaprikát, a Cayenne-i paprikát, az édes paprikakrémet, valamint a két tojást.
- Összezúzzuk és hozzáadjuk a négy gerezd fokhagymát. A beáztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk és hozzátesszük a húshoz. Jöhet bele az előzőleg lepirított hagyma a zsiradékkal együtt, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
- Egy tepsit kizsírozunk, majd félretesszük. Előveszünk egy tálcát és megszórjuk zsemlemorzsával, amit egyenletesen elterítünk. A zsemlemorzsás tálcára borítjuk a darált húsos keveréket és egy-másfél centi vastagra kilapítjuk. Megszórjuk a franciasaláta-keverékkel és eloszlatjuk a húson. A fasírtot a hosszabbik oldalától indulva feltekerjük mint egy piskótatekercset.
- Az elkészült fasírtroládot a kizsírozott tepsibe tesszük. Ha nem fér bele, vágjuk ketté és tegyük egymás mellé egy kizsírozott sütőlemezre. Tegyünk a fasírtroládra egy-egy kanált zsírt, majd fedjük le alufóliával és tegyük előmelegített sütőbe, 180 Celsius-fokra legalább 35-40 percre. Az idő letelte után vegyük le róla az alufóliát és süssük 200 fokon, amíg ropogós nem lesz az egybefasírt külseje. Ha úgy látjuk, sütés közben a kisült olajjal locsolgathatjuk.
- Krumplipürével, salátával találjuk.
Borítókép: Shutterstock