Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csuka tormamártással

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal),
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 babérlevél
  • néhány szem fekete bors
  • néhány szem szegfűbors
  • A tormamártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Elkészítés

Előkészítés: A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük.

Elkészítés: A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.

A tormamártás
Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 909 kcal

Megjegyzés

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek