Elkészítés: A céklákat alufóliába csomagolom, 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütöm. Közben előkészítek egy szögletes gyümölcskenyér-formát, amelyet kibélelek frissen tartó fóliával úgy, hogy a peremeire is kerüljön.
A tökmagot zsiradék nélkül serpenyőben enyhén megpirítom, nejlonzacskóba szórom és egy nyújtófa végével összetöröm, tálra szedem.
A már langyosra hűlt céklákat gumikesztyűben meghámozom, nagylyukú reszelőn lereszelem. Turmixgép poharába kanalazom. Hozzáadom az olívaolajat, a tejfölt, a kétféle ecetet, fűszerezem, magas fokozaton pürésítem, tálba öntöm.
A zselatint kis tálban elkeverem 5 evőkanál hideg vízzel, majd a csomagoláson előírtaknak megfelelően felmelegítem. A feloldott zselatint a céklapüréhez keverem, az egészet az előkészített formába simítom. Hűtőszekrényben 2 órát hagyom dermedni.
A tormás réteghez a tormát lereszelem, sóval és balzsamecettel ízesítem. A petrezselymet finomra aprítom. A tejszínből kemény habot verek, óvatos mozdulatokkal hozzádolgozom a krémsajtot, majd a tormát és a petrezselymet nagy részét, ha szükséges, kevés sót adok hozzá.
A zselatint a fentiek szerint elkészítem, kissé hűlni hagyom, langyosan a tormás tejszínhez keverem. A krémet a már félig megszilárdult céklás rétegre simítom. A tetejét bevonom a pirított tökmag felével és kevés aprított petrezselyemmel.
Újabb 2 órára, de akár egy éjszakára is visszaküldöm az egészet a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt a már kész terrine-t hosszúkás tálra borítom, eltávolítom a fóliát, és a fényes felületre szórom a maradék tökmagot. 1-1,5 cm vastag szeletekben kínálom.
Célszerű a tálalást megelőző napon elkészíteni, így az ízek összeérnek, és az állaga is tökéletes lesz. Igazán könnyű, mégis különleges előétel.