Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklalében áztatott töltött tojás, amit kár lenne kihagyni

default user icon
MME
Az idei húsvét egészen biztosan csendesebb lesz, mint az eddigiek, de ez nem jelenti azt, hogy egy kicsit sem kell megünnepelni! Déri Szilvia, alias Házisáfrány gasztroblogger is nagyon készül. Hozott is nektek egy tuti töltött tojás receptet.

"Húsvétkor biztosan sütök majd kalácsot, és a kedvenc töltött tojáskrémem is el fogom készíteni. Tojáskrémet csinálni pofonegyszerű, én mégis ettem már csodásan finom változatok mellett gyalázatosan rosszakat is! A harmonikus ízek érdekében azt ajánlom, a recept arányait csak iránymutatónak vedd alapul, és ha úgy érzed, valamiből több kell, ízesíts utána bátran!

Azért is szeretem ezt az ételt, mert a cékla maradék levében ázva rózsaszín lesz a tojás külseje, amitől az rettentően mutatós! A tojáskrémbe pedig remekül passzol a füstölt lazac, amit az ünnep alkalmából tettem hozzá. Ha azonban épp nincs kéznél, simán hagyd ki, nélküle is rettentő finom lesz!

Hozzávalók 6 fő részére

6 db nagy tojás
1 db közepes cékla
50 g füstölt lazac (elhagyható)
2 szál újhagyma zöldje (ha nincs otthon, vörös, vagy lila hagymával is nagyon finom!)
2 ek majonéz
1 ek tejföl
1 kiskanál mustár
50 ml borecet
só, bors, cukor ízlés szerint

Elkészítés:

1. Mosd meg alaposan a céklát, majd hámozd meg, és vágd 2*2 cm-es kockákra.

2. Tedd egy lábasba annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adj a vízhez annyi ecetet, hogy kellemesen savanyú legyen, majd sózd és cukrozd ízlés szerint.

3. Főzd a céklát lassú tűzön addig, míg meg nem puhul, ez a gumó méretétől függően 20-60 perc lehet.

4. Hűtsd ki a céklás levet, majd szedd ki a vízből a zöldséget. Ezt később bármilyen salátába felhasználhatod.

5. Közben főzd a tojásokat keményre, (ezt a forrástól számítva 7-10 perc alatt éred el), hámozd őket meg és várj, míg kihűlnek.

6. Tedd a tojásokat a cékla levébe, majd tedd a  hűtőszekrénybe, és hagyd állni 1-12 órán keresztül. Minél erősebb volt a cékla színe és minél tovább hagyod a tojást a lében, annál vastagabb részen lesz a tojásfehérje rózsaszín sőt, ha nagyon sokáig hagyod ázni a tojást, a sárgája is be fog színeződni!

7. Vedd ki a tojásokat a cékla léből, szárítsd meg, majd egy éles késsel vágd őket ketté és óvatosan vedd ki a sárgákat, és tedd az aprítógépbe.

8. Adj a sárgákhoz a majonézt, tejfölt, mustárt, sót és borsot, majd pulzálva keverd az aprítógépben addig, míg krémes állagú nem lesz. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.

9. Az újhagymát karikázd fel vékonyra, és aprítsd minél kisebbre a lazacot és egy spatula segítségével keverd hozzá a tojáskrémhez.

10. Nyomózsák vagy kiskanál segítségével töltsd vissza a tojáskrémet a fehérjékbe. Díszíts minden tojást kis lazacdarabokkal!

Ezek is érdekelhetnek