Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Déri Szilvia, Házisáfrány
Az amerikai palacsinta sok szempontból más, mint a magyar: kisebb, vastagabb, de - és itt kezdődik a művészet! -, ha jól van elkészítve, akkor puha és levegős. Szerzőnk sok verziót kipróbált, amíg megtalálta, talán nem a legegyszerűbb, de feltétlenül legfinomabb változatot!
Emelje fel a kezét az, aki nem vágyik egy szelet igazán foszlós, puha, és illatos békebeli kalácsra húsvét közeledtével. Ilyenkor az ember szívesen kezd kísérletezni különböző receptekkel a család legnagyobb örömére, hogy az ünnepre meglegyen „a tuti” változat. Na, de milyen a jó fonott kalács?
Közeleg a húsvét, és kevés olyan család akad, ahol ilyenkor ne sonka lenne az ünnepi asztal dísze. A jó sonkát mindenki imádja, pont emiatt, óriási a csalódás, ha esetleg ebéd közben szembesülünk azzal, hogy a boltban egész pofásan kinéző húsunk ízetlen, jellegtelen vagy unalmas.
Sosem voltam nagy piás, de a családi legendárium szerint, akkor ittam először alkoholt, amikor 3 éves voltam. Na, nem azért, mert az anyukám itatott volna, dehogy! Úgy történt, hogy nagymamámnál vendégek voltak, akik a csodás tojáslikőrjét iszogatták...
Vannak azok az ételek, melyeket általában csak étteremben eszünk, és emiatt úgy gondoljuk, elkészítésük biztosan rettentő bonyolult, pedig valójában pofonegyszerű. Az egyik ilyen „átverős”, szuperdivatos fogás a rozé kacsamell, melyet percek alatt összedobhatunk, és amitől mégis mindenki elájul, akinek felszolgáljuk! Remek dísze bármely ünnepi menüsornak. Tálald rizottóval, krumplival, zöldségekkel és hozz hozzá össze egy villámgyors tepsis mártást is!
Van egy igazán jó hírünk; itt a tavasz! De tényleg! Akik megfontoltan közelítenek a nyári fürdőruhaszezonhoz, azok már ilyenkor harcba szállnak a felszedett téli karanténkilókkal szemben. Ilyenkor még a szokásosnál is fontosabb, hogy az ételeknek legyen íze, így ezekben a hetekben még jobban oda kell figyelni a fűszerezésre. Itt jön képbe ez a csodásan könnyű sültpaprikás túrókrém.
Ahhoz, hogy valaki hatékonyan tudjon főzni, nem elég a tehetség, kellenek megfelelő eszközök is. Ez az esetek nagy részében nem jelent drága edényeket vagy készülékeket, mindig az ár-érték arány a legfontosabb, és általában elég egy-egy jó-közép kategóriás darabba beruházni. Ez alól egyetlen tárgy kivétel: a kés.
Az én megboldogult nagymamám nem szeretett főzni, nem is volt túl bőséges a repertoárja, de az tény, hogy volt néhány dolog, amit még így is remekül csinált. Ilyen volt a spárgakrémlevese is.
A húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. A színes tojások vidámmá varázsolják az ünnepi asztalt, elkészítésük pedig remek időtöltés akár a gyerekekkel festünk, akár barátokkal, akár egyedül.
Sok cikket olvastam arról, mennyire nem illik repülőgép fedélzetére tonhalkrémes szendvicset vinni átható illata miatt. Ez persze nem jelenti azt, hogy én nem szoktam felvinni, illem ide, udvariasság oda, hiszen a tonhalkrém a világ egyik legfinomabb és méltán legnépszerűbb szendvics feltétje és mártgatósa. Mindemellett pillanatok alatt összedobható csupa olyan alapanyagból, ami mindenkinél mindig van otthon.
Bár a kuszkuszról azt gondolnánk, csak sós ételek készülhetnek belőle, valójában mennyei desszertek bázisát is adhatja, akár csak a rizs, melyből mindannyiunk kedvence a tejberizs készül.
Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!
A túrógombócnak sok verziója van és mindenki a sajátjára esküszik. Csodás desszert, remek bulikaja, és tökéletes fogás egy tartalmas leves után is. S, hogy mitől is jó egy túrógombóc? Az ördög, mint mindenhol, itt is a részletekben rejlik. A gombóc legyen puha és remegős, ne kemény és fojtó. Ha morzsával borítjuk, az legyen aranybarna, ropogós, ne szottyadt és átázott.
Minden földrésznek, minden régiónak megvan a maga alapélelmiszere, mely biztosítja lakosainak a megfelelő szénhidrátbevitelt és tápértéket. Ami a világ egyes részeinek a rizs, a burgonya, a kenyér vagy a tészta, az Észak-Afrikának a kuszkusz. Az étel apró, gyöngy formájú tésztaféle, mely nem összetévesztendő a szintén gabonából készülő, hasonló kinézetű bulgurral, azaz gőzölt búzatörettel.
Imádom ezt a levest! A bulizós barátaim szerint másnaposság ellen is valóságos csodaszer. Laktató, finom, mindenki örülni fog neki, és ami talán a lényeg; mindössze 15 perc alatt kész is van! Ha vacsorára főzzük, érdemes belőle nagyobb adagot csinálni, hiszen remekül melegíthető, így másnap, irodai ebédnek is tökéletes.