Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Íme november top 5 kedvenc alapanyaga

Piaci sétánkon a késő ősz nélkülözhetetlen alapanyagait kerestük, olyanokat, melyeket a hagyományos karácsonyi ételekhez is felhasználhatunk majd.

1. Mandula

A mandulabél nyersen vagy pirítva és sózva kedvelt ropogtatnivaló. Ledarálva vagy aprítva süteményekhez és panírozáshoz használható, finomra őrölve lisztpótló. A marcipán alapanyaga. Likőrt is készítenek belőle.

2. Mák

A mákszemekből hidegen sajtolt olaj egyenértékű az olívaolajjal, kitűnő salátákhoz. A cukorral vagy mézzel édesített darált mákot kifőtt tészta (metélt, gombóc) ízesítésére és sütemények töltésére használhatjuk.

3. Dió

A dióbél hónapokig eltartható száraz, hűvös, fénytől védett helyen (zárt dobozban a hűtőben vagy zsákban felakasztva a kamrában). Markánsabb ízt kap, ha megpirítjuk. A darált diót használjuk fel, mert hamar megavasodik.

4. Gesztenye

A hűtő zöldsége srekeszében tárolható. Ha vízbe dobva a felszínen úszik, ki kell dobni. Sütve téli csemege. Desszertek (püré), mártások, köretek alapanyaga, és liba vagy karácsonyi pulyka töltésére is használják. 

5. Lencse

A zöldes és sárgás színű lencsét főzés előtt be kell áztatni. A zöld, a fekete és a vörös fajta áztatás nélkül is gyorsan megpuhul. Ízesítsük ecettel, amely könnyebben emészthetővé teszi a lencséből készült ételt.

Nyitókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek