Besamel

default user icon
12 4.7/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió

Elkészítés

    Elkészítés: A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

    Változatok:

    Tej nélkül: a tejet helyettesítsük hús- vagy hallevessel.

    Mustáros-tojásos: a besamelhez adjunk 3 főtt, összedarabolt tojássárgáját és 1 kávéskanál mustárt.

    Sajtos: keverjünk a besamelhez 5 dkg reszelt sajtot.

    Hagymás: a besamelhez hozzáadunk 2 evőkanál apróra vágott újhagymát, csipet koriandert és 2 evőkanál tejszínt.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Pászti Jácint Péter 6 hónappal ezelőtt
Borzalmasan híg lett, pedig még 20 percig főztem forrás után, kb a duplája mennyiségű liszttel és vajjal lett használható sűrűségű a lasagne-hoz! Hideg tejjel kell felönteni!
Bencsetler Brigitta 11 hónappal ezelőtt
tokeletes lett, ugy ahogy van, koszonom!
boros alexa 2 évvel ezelőtt
A recepted tökéletes, egyesekkel ellentétben, ÉN KIPRÓBÁLTAM mielőtt szaroznék! Tökéletes lett! Köszönöm :-))))
Laukone Venig Krisztina 2 évvel ezelőtt
Ez besamel mártás!!! Nem rántás. És igen, FORRÓ tejjel kell felönteni. Igy tanulják a szakács suliban is (férjem és édesapám is szakács).
Kiss Lenke Dorottya 3 évvel ezelőtt
Most utána néztem és más oldalon mint egy trükként írják, hogy forró tejjel kell elkeverni. És hogy ez a besamel mártás igazi titka... Akkor most mi az igazság? :))
Tiborcné Györfi Boglárka 5 évvel ezelőtt
Forró tejjel felönteni??? Csak azt ne!Szegény szerencsétlen kezdők...a sok elfuserált recept miatt utálják meg sokan a főzést. MELEG rántáshoz HIDEG folyadék, előre elkészített, már kihűlt rántáshoz MELEG folyadék. Sőt, elviekben a rántásnak mindig langyosnak kellene lenni, nem jó a meleg sem, és a kihűlt sem, mert hajlamos csomósodni. Ha egy pici sót teszünk bele, elkerülhető a csomósodás. Még jó, hogy van itt rajtam kívül is néhány élelmes ember, aki észrevette ezt a hatalmas bakit.
Kovács Kata 5 évvel ezelőtt
Bizony-bizony! HIDEG tejjel! megpirítjuk a lisztet és felöntjük LASSAN a hideg tejjel!! Liszt helyett lehet étkezési keményítő, akkor nem kell megpirítani!
Reni 6 évvel ezelőtt
Hideg tejjel ontsetek fel, mert a forro tej osszekapja a forro vajas-lisztes kevereket!!!
Hajdú Lívia 9 évvel ezelőtt
Mi sült húshoz szoktuk készíteni. A husit előző nap bepácoljuk fokhagymás-friss zöldfűszeres tejbe, és utána ebből a pácléből készítjük a besamelt.
peszter0121 10 évvel ezelőtt
Én vegetával ízesítem, ha kihűlt, beleteszek 1 pohár tejfölt. Minden rakott ételt ezzel csinálok.

Hasonló Receptek

Magazin