Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Így készíthetsz házi leveskockát - 4 pofonegyszerű alaprecepttel

Nem szereted bolti leveskockákat, de a gyorsan előállítható leveseket, mártásokat, főzelékeket annál inkább? Mutatunk 4 különféle alapléreceptet, amit jégkockatartóban lefagyasztva, bármikor előkaphatsz, ha szükséged van rá!
CSIRKE ALAPLÉ

Hozzávalók:
2-2,5 kg csirkecsont
3 nagy szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 babérlevél 
4-5 szál petrezselyem
1 ág kakukkfű
1 teáskanál fehér bors
2 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük a csirkecsontot, a tisztított és feldarabolt aprított sárga- és fehérrépát, vörös- és fokhagymát, zellerszárat, a babérlevelet, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a borsot és a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet. Felforraljuk, a tetejéről leszedjük a habját. A hőt csökkentve lassú tűzön 2–3 órán át főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Az alaplevet egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőben hűtjük egy éjszakán át. A tetejéről leszedjük a zsírt, azt kidobjuk. Kb. 3,5 liter lesz belőle.

3+1 EGYSZERŰ LEVESBETÉT, AMITŐL MÉG JOBB LESZ A HÚSLEVES! >>> 
ZÖLDSÉG ALAPLÉ

Hozzávalók: 
1 evőkanál olaj
4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa 
4 zellerszár
1 fej vöröshagyma
2 szál póréhagyma
1 kis fej fokhagyma 
2 babérlevél
4 gerezd fokhagyma
5 szál petrezselyem
8 szem bors
1 teáskanál só

Elkészítés: Egy nagy vastag alapú lábosban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott zöldféléket, és megforgatjuk, hogy mindenütt bevonja az olaj. Lefedve 5 percig pirítjuk (e művelet elhagyásával világosabb alaplevet kapunk). Ráöntünk 3 liter vizet, és felforraljuk. Ha kell, leszedjük a habját, beletesszük a babérlevelet, hámozatlanul a fokhagymát, és a petrezselymet, a borsot meg a sót. A hőt csökkentve lassú tűzön 1 órán át főzzük. Egy merőkanállal az alaplevet adagonként egy tálra tett finom szűrőbe kanalazzuk. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük. Kb. 2,5 liter lesz belőle.

7 isteni zöldségleves >>> 
MARHAHÚS ALAPLÉ

Hozzávalók:
2-2,5 kg darabolt marhacsont
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa 
1 zellerszár
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ág kakukkfű
4-5 szál petrezselyem
2 teáskanál szemes bors
2 teáskanál só

Elkészítés: A sütőt forróra (220 fok) előmelegítjük. A marhacsontot egy nagyobb tepsibe tesszük, és a sütőben 20 percig sütjük. Hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt vöröshagymát, sárga- és fehérrépát, zellerszárat, a fokhagymát, és még 20 percig sütjük. Mindezt egy nagy lábosba vagy leveses fazékba tesszük (a tepsiben maradt fölösleges zsírt kiöntjük). A sült hozzávalókhoz adjuk a babérlevelet, a kakukkfűágat és a petrezselymet, a borsot, a sót. Ráöntünk 6 liter hideg vizet, felforraljuk, leszedjük róla a felszínre emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 3–4 órán át főzzük, ha kell, leszedjük róla a habot. Az alaplevet egy finom szűrőn át tálba szűrjük. A szilárd részeket gyengén megnyomkodjuk, hogy kijöjjön belőle az össze lé. A hűtőben hűtjük egy éjszakán át, majd a tetejéről leszedjük a zsírt, ezt kidobjuk. Kb. 3 liter lesz belőle.

5 TRÜKK, AMIVEL A HÚSLEVESED OLYAN FINOM LESZ, MINT A NAGYIÉ! >>> 
HAL ALAPLÉ

Hozzávalók: 

2,5 kg-os hal
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
6 szem bors
1 teáskanál só
1 babérlevél
1 citrom leve (vagy 1 dl fehérbor)

Elkészítés: A halnyesedék készítéséhez kidobjuk a szemet és a kopoltyút, aztán durvára aprítjuk szálkákat, fejeket és farkakat. Egy teáskanállal eltávolítjuk a halszemet a fejből, és az összes szálkát és nyesedéket 10 percre beletesszük egy tál sós hideg vízbe. Egy nagy lábosba vagy levesesfazékba tesszük az aprított halnyesedéket, a megtisztított és összeaprított vörös- és póréhagymát, sárgarépát és zellerszárat, a borsot, a sót, a babérlevelet és a citromlevét. Ráöntünk 2 liter hideg vizet. A keveréket felforraljuk, leszedjük róla a felszínére emelkedett habot. A hőt csökkentve lassú tűzön 20 percig főzzük, ha kell, leszedjük a habját. Egy finom szűrőn átszűrjük, és a hűtőbe tesszük hűlni. Kb. 1,5 liter lesz belőle.

DUNAI, TISZAI, BALATONI - ITT A 3 EREDETI HALÁSZLÉRECEPT >>> 
Levesreceptek minden mennyiségben! >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin