Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Aszalt gyümölccsel töltött sült pulyka

default user icon
4.1/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 6 személyre:
  • 20 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, körte, barack, szilva)
  • 1 kis konyhakész pulyka (2,2 kg)
  • 10 dkg fehér kenyér
  • 3 fej hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 6 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 liter húsleves kockából
  • 1 evőkanál ételsűrítő vagy étkezési keményítő
  • 1 dl tejföl

Elkészítés

    Előkészítés: Aszalt gyümölcsöket annyi vízbe áztatjuk, amennyi éppen ellepi őket. A pulykát megtisztítjuk, megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A kenyeret kisebb darabokra tördeljük. A hagymát, a répát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk.

    Elkészítés: Felforrósítunk 3 dkg vajat, és kissé megpirítjuk benne a kenyeret. Az aszalt gyümölcsöket lecsepegtetjük, és összevagdaljuk. A tejet felforraljuk, összekeverjük a kenyeret és az aszalt gyümölcsöket, és leöntjük a forró tejjel. A tojást a kenyeres masszához dolgozzuk, a fahéjjal, sóval, borssal ízesítjük. Fellazítjuk a pulyka bőrét a nyakánál, és a melle irányába beletömjük a maradék vajat. Így szaftosabb lesz a hús. A pulyka hasüregébe töltjük az aszalt gyümölcsös keveréket, és a nyílásokat bevarrjuk, vagy fogvájóval összetűzzük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A pulykát a tepsibe fektetjük, mellészórjuk a hagymát, a répát, és aláöntünk fél liter húslevest. A pulykát a sütőben kb. 2 órát sütjük. Közben többször meglocsoljuk a kisült levével és a maradék húslevessel. A pulykát kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt levet a zöldségekkel felforraljuk, péppé zúzzuk, sóval, borssal ízesítjük. Ha nem elég sűrű, ételsűrítővel besűrítjük, és tejföl lel finomítjuk. A pulykához kínáljuk.

    Munka: kb. 45 perc
    Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
    1 adag: 1120 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin