Londonban jártam és természetesen kihagyhatatlannak tűnt az éjszakai élet. Barátnőlátogatás egy csodás kisvárosban, aztán Londonban őrült vásárolgatás (na jó, inkább csak nézegetés), egy kis musical, egy kis fish & chips, aztán a bárok. Eredetileg azt terveztem, hogy ellátogatok 3-4 szuper koktélbárba, hogy igazán különleges élményeket gyűjtsek, de aztán bevallom, beszippantott a hamisítatlan angol pub hangulat. Ugye nem is kell bemutatni őket? Sötét faberendezés, vastag, bordó-arany kárpitok, évszázados fagerendák alatt, réz sörcsapok, hajópadló. Kívül aranybetűs cégér és valami idétlen név: ha nem bonyolult családnév, akkor általában Három agár vagy Öt antilop, vagy Tizenegy kanmacska.
Nem lehet megunni!
A viccet félretéve, szuper helyeken jártunk a 2 nap alatt, és bevallom, nem bírtam betelni a pub hangulattal. De jó bártenderhez (illetve barmaidhez) méltóan csak egy napra csábultam el a sörökre. Azért azt ugye belátjátok, hogy a Dead Pony Club elnevezésű kreálmány kihagyhatatlan tétel lett volna?! A több évvel ezelőtthöz képest még egy felfedezést tettem, szinte minden pub felső emeletén egy szépen, szobaszerűen berendezett lakályos kis étkező van, ahol ebédidőben pub-ételeket ehetünk. Nem igazán olcsó (ez sem), de nagy, laktató és isteni étkekről beszélünk, sörrel együtt 14-15 fontért.
Erzsébet királynő kedvenc itala
Aztán jött az áttörés, amikor kikértem az első gintonikomat, merthogy Erzsébet királynő is azt szürcsölgeti, így ez a minimum. Újabban egyébként már itthon is kezdtem megszeretni ezt a long drinket - az uborkás Hendrick's Gin majd a Whisky Show ginterasza révén - így most Londonban folytattam a sort. A legjobban az tetszett, hogy a bárok polcai így néznek ki:
1 polc whisky
1 polc gin
1 polc többi ital.
Egyébként az árszerkezet teljesen más, mint idehaza. Londonban egy gintonik kb. annyiba kerül, mint egy korsó sör. (!)
Hogyan igyunk gint?
Ha gint kérünk, azt kérhetjük shotként - na Isten ments! - vagy tonikkal. És azon belül is megkérdezik, hogy szimpla vagy dupla adag ginnel kérjük-e. A tonikot külön, üvegben adják hozzá. Tehát a tökéletes gintonikhoz ezekre van szükség:
1. A TÖKÉLETES POHÁR
Ez egy longdrinkes pohár, de a gintonik csodásan mutat, ha a pohár mintás (fazettázott vagy homokfúvott). Ez nekem a 70-es éveket idézi, így át is fogom nézni az otthoni gyűjteményt még egyszer.
2. RENGETEG JÉGKOCKA
Minden jégre töltött italnál nagyon fontos látványelem, hogy a pohár CSURIG legyen jéggel. A poharat elő is hűthetjük (ilyenkor a felesleges, megolvadt vizet egy bárszűrő segítségével leönthetjük). Kiábrándító, ha pl. csak 2 kis olvadt jégkocka úszkál a pohár tetején. A másik lényege ennek, hogy a koktélokat nem "shotként" húzzuk le, hanem kortyolgatjuk. Tehát a torokfájást így előzzük meg inkább, ne a jég kihagyásával.
3. A GIN
Ha megvan a pohár és a jég, jöhet a gin. Fontos, hogy csakis jó minőségű gint használjunk, mert ahogy már rengetegszer hangsúlyoztuk, a koktélkészítés nem a pocsék minőség elkendőzéséről, hanem egy tökéletes ízorgiáról szól. Én azt hiszem, egy főiskolás, borzalmasan silány gin-ivás óta bojkottáltam teljesen méltánytalanul ezt az italt.
A ginről röviden annyit, hogy ez egy nagyon tiszta gabonapárlat, amelyet különféle gyógynövényekkel, gyümölcskivonatokkal ízesítenek. Leggyakrabban borókabogyóval, ez adja azt a jellegzetes "gin-aromát". Érdemes a borókabogyót magában is megillatolni (vadak elkészítésénél bátran használhatjátok is).
4. A TONIK
A tonikoknál újabban csakúgy megjelentek a kézműves termékek, mint pl. a sörnél vagy a ginnél. És itt is pontosan ugyanúgy igaz, hogy nagy a minőségbeli szórás. Tehát, érdemes megkóstolni egy különlegesebb itallal, pl. Fever-Tree vagy Fentilmans. Ha a hétköznapi tonikok közül válogatunk, akkor a szárazabb (alacsonyabb cukortartalmú), ún. "Indian Tonic"-ot válasszuk. A tonikot vagy mindenki magának töltögeti, vagy a báros is kitöltheti, és akár lazán meg is keverheti az italunkat egy bárkanállal.
5. A DÍSZÍTÉS
A gintonikhoz használhatunk citromkarikát, lime-karikát vagy ubrokaszeletet (2-3 db-ot). A lime kiegyensúlyozottabb ízvilágú, mint a citrom, de van egy különleges mellékíze, amit valaki vagy szeret, vagy nem. Érdemes kísérletezni. És ahogy a limonádéknál, itt is végtelen a variációk száma. Londonban most egyébként lime-karikával kaptuk az italt mindenhol.
A GINTONIK OLTÁRA
Kétségkívül ez volt számomra a londoni ultramenő installáció, egy pub felső szintjén egy kis fiókos szekrény tetején a ginek és tonikok kaptak helyet, nagyon stílusosan, kiegészítőkkel együtt. Na ezek után kinek jutna eszébe kihagyni?