Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 fontos tény, amit a gluténról tudnod kell!

Egyre többször találkozunk gluténmentes termékekkel, diétákkal, de nem biztos, hogy tudjuk, mi ezeknek az alapja. Most segítünk tisztázni az eddig megválaszolatlan kérdéseket.
1. Mi az a glutén?

Egy tárolófehérje, ami a gabonafélékben található.

2. Milyen gluténhoz köthető betegségeket ismerünk?

A lisztérzékenységet és a gluténérzékenységet. A lisztérzékenység egy komoly autoimmun betegség, ami tönkreteszi a vékonybelet, vér­ és szövettani vizsgálatokkal diagnosztizálják. A gluténérzékenységnek a glutén bevitelére adott enyhébb tesi tüneteket nevezzük. Tünetei a gasztrointesztinális problémák, kiütések és a fáradtság, egyéb betegségek lehetőségének kizárásával diagnosztizálják.

3. Mivel jár a gluténmentes étrend?

A gabonafélék megvonásával még az addiginál több tápanyagot is juttathatunk a szervezetünkbe, mivel az érzékenység esetén a glutén megakadályozza azok feldolgozását. Nem feltétlen jelent alacsonyabb kalóriabevitelt, az előregyártott gluténmentes élelmiszerek kitöltőanyagai miatt még fel is szedhetünk pár kilót. Ennek ellenére a glutén kiküszöbölése nem ártalmas az egészségre nézve, ha kiegyensúlyozott diéta keretein belül folytatjuk, és még a régi, megszokott ételeinket is nyugodtan fogyaszthatjuk egy kis kreativitás és erőfeszítés segítségével. Viszont könnyen lehetséges, hogy anyagilag majd plusz költségekkel jár majd ez az életmód. Cserébe elmúlhat a depressziónk, ami szintén a gluténérzékenység egyik tünete.

4. Mit ehetünk?

Gyümölcsöket, zöldségeket, tejtermékeket, húst, olajos magvakat. A boltokban szerencsére egyre több gluténmentes termékkel találkozhatunk, ahogy az éttermek egy része is már rendelkezik külön kínálattal az érzékenységekben szenvedők számára, de azért alapvetően nekünk kell figyelni, ha nem otthon eszünk. Nagyon fontos, hogy előre megtervezzük az étrendünket, így biztos nem fogyasztunk semmi ártalmasat.

GLUTÉNMENTES RECEPTEK >>> 

5. AMit nem ehetünk...

A szójaszószt például ki kell zárni a menüből, mivel erjesztett gabonából készítik, ahogy a salátáknál is érdemes odafigyelni a dresszingek összetételére. A gabona helyett fogyaszthatunk hajdinát, quinoát, rizst, cirokot és kölest. A rozzsal viszont vigyázzunk, mert gyakori a keresztszennyeződés. Fontos, hogy a gluténmentes ételek nem feltétlenül veszélytelenek a búza allergiások számára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss