Gyakori tévhit, hogy a szénhidrátok rossz hatással vannak az egészségünkre, illetve az is, hogy gátolják a fogyást. A gyors felszívódású, ultrafeldolgozott és finomított cukorban gazdag ételek valóban egészségtelenek, de nem ezek az egyetlen forrásai az energiát adó tápanyagnak.
1. Quinoa
A quinoa rendkívül tápláló álgabona, ami szabályozza a vércukorszintet, és támogatja a szív egészségét. Emellett magas a fehérje- és rosttartalma, ezért hosszú időre eltelít.
2. Zab
A zab szintén magas fehérje- és rosttartalmú gabona. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukor- és a koleszterinszintet.
3. Hajdina
A hajdina antioxidánsokban és ásványi anyagban gazdag. Nem tartalmaz glutént, ezért az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Rendszeres bevitele jó hatással van a szív-ér rendszer egészségére.
4. Banán
A banán magas a káliumtartalmú, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A kevésbé érett banán rezisztens keményítőt és pektint tartalmaz, mindkettő jót tesz az emésztőrendszernek.
5. Édesburgonya
Az édesburgonya kiváló A-vitamin-forrás, emellett C-vitaminban és káliumban is gazdag. Antioxidánstartalma védi a sejteket a szabad gyököktől.
6. Cékla
A cékla vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz például nitrátokat, amelyek javíthatják a szív egészségét, valamint fokozhatják a fizikai teljesítményt.
7. Narancs
A narancs kiváló rostforrás. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Rendszeres fogyasztása javíthatja a szív egészségét, és elősegíti a vas felszívódását, ezzel megelőzve a vérszegénységet.
8. Áfonya
Az áfonya antioxidánsokban gazdag szuperélelmiszer. Véd az oxidatív stressz és a szabad gyökök ellen.
9. Grépfrút
A grépfrút vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag. Egyes kutatások szerint a benne található vegyületek segíthetnek megelőzni a vesekő kialakulását, valamint csökkentik a koleszterinszintet.
Áfonyás-fetás édeskrumplifalatok>>>
10. Alma
Az alma is nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és antioxidánsokat, emellett kitűnő rostforrás. Gyakori fogyasztásával szabályozható a vércukorszint, valamint jó hatással van a szív egészségére.
11. Vesebab
Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag hüvelyes. Ezenkívül kitűnő növényi fehérjeforrás, és rostban is bővelkedik.
12. Csicseriborsó
Szintén első osztályú növényi fehérjeforrás, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A csicseriborsó fogyasztása jó hatással van a szív-ér rendszer és az emésztőrendszer egészségére.
Borítókép: Shutterstock