Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Céklás csokoládétorta

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. A céklát megfőzzük, megpucoljuk és leturmixoljuk.

A tésztához az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverjük.

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd kivesszük, rácsra téve teljesen kihűtjük.

A krémhez a tojássárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd gőz fölött sűrűre főzzük. Ha már besűrűsödött, hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához keverjük. Addig főzzük, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen kihűtjük.

A kihűlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert tejszínt. (Ha nem növényi tejszínt használunk, akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab.)

Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt, vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss