Finn kutatók szerint azonban, a jövőben megváltozhat a bogyók beltartalma, eltarthatósága, valamint az íze is. Ez azzal magyarázható, hogy a klímaváltozás, valamint az erdőgazdálkodás is jelentős hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra.
Számos dolog befolyásolja azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A kutatás során kizárólag az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra összpontosítottak. Emellett azt is vizsgálták, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók, az időjárási viszonyok, az erdei vegetáció, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre – írja az Agroinform.
Az eredmények alapján a szakemberek megállapították, hogy mivel az előbb említett tényezők szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ezért ez az áfonyában is jelentős változást idézhet elő.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.