Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A kék áfonya nemcsak az íze miatt rendkívül népszerű, hanem a beltartalmi értékei is kiemelkedőek. Ez az erdei gyümölcs ugyanis rendkívül kedvező hatással van az egészségünkre.

Finn kutatók szerint azonban, a jövőben megváltozhat a bogyók beltartalma, eltarthatósága, valamint az íze is. Ez azzal magyarázható, hogy a klímaváltozás, valamint az erdőgazdálkodás is jelentős hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra.

A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz  / Fotó: Shutterstock
A klímaváltozás az áfonya ízére is nagy hatással lesz / Fotó: Shutterstock

Számos dolog befolyásolja azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A kutatás során kizárólag az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra összpontosítottak. Emellett azt is vizsgálták, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók, az időjárási viszonyok, az erdei vegetáció, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre – írja az Agroinform.
Az eredmények alapján a szakemberek megállapították, hogy mivel az előbb említett tényezők szoros kölcsönhatásban vannak egymással, ezért ez az áfonyában is jelentős változást idézhet elő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.