Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Az utóbbi években felére esett vissza hazánkban a diótermés a dióburok-fúrólégy károsításának hatására, emiatt pedig szezonjakor aranyáron lehet hozzájutni a csonthéjas maghoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően tároljuk el a készleteinket az elkövetkezendő év(ek)re.

A kamra logikus választásnak tűnik, ha a dió tárolásáról van szó, hiszen hűvös és sötét, a burgonya és a hagymafélék is jól érzik ott magukat. Ám sajnos a csonthéjas számára nem ideális. Olvass tovább, hogy megtudd, miért nem!

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock
Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock

Miért ne a kamrába tegyük?

A spejz remek hely egy bontatlan csomag dió tárolására néhány napig, ám ha nem használjuk fel ezen időintervallum alatt, akkor ennél jobb helyet kell találnunk számára. A dió magas zsírtartalmú élelmiszer, mely zsírok nagy része telítetlen. A telítetlen zsírok pedig kényesebbek, mint telített társaik. Ha a dióbél levegőnek, hőnek, fénynek vagy nedvességnek van kitéve, könnyen megavasodhat, ezáltal pedig teljesen használhatatlanná válik.

No de akkor hol tároljuk?

Szerencsére van a konyhánkban egy hely, amely tökéletes lesz a dió számára, ott tárolva akár egy évig is megőrzi majd frissességét. Ez a hely pedig nem más, mint a fagyasztó, mert ott kellően sötét és hideg van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mélyhűtőben uralkodó hideg nincs-e hatással a dió ízére. A dió alacsony víztartalmának köszönhetően a hideg hőmérséklet nem vagy csak csekély mértékben befolyásolja a csonthéjas mag ízét.

Az ördög a részletekben rejlik

Fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban tegyük el. Utóbbiból jó alaposan nyomjuk ki a levegőt, mielőtt lezárnánk. Érdemes címkével is ellátni, amin feltüntetjük, hogy mikor raktuk el, illetve ha tudjuk, mikor szeretnénk felhasználni (szülinapi tortához, karácsonyra stb.), azt is felírhatjuk az etikettre.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.