Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Az utóbbi években felére esett vissza hazánkban a diótermés a dióburok-fúrólégy károsításának hatására, emiatt pedig szezonjakor aranyáron lehet hozzájutni a csonthéjas maghoz. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelően tároljuk el a készleteinket az elkövetkezendő év(ek)re.

A kamra logikus választásnak tűnik, ha a dió tárolásáról van szó, hiszen hűvös és sötét, a burgonya és a hagymafélék is jól érzik ott magukat. Ám sajnos a csonthéjas számára nem ideális. Olvass tovább, hogy megtudd, miért nem!

Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock
Legértékesebb gyümölcseink egyike a dió – nem csak a benne rejlő hasznos tápanyagok, vitaminok miatt! –, ezért nagyon fontos, hogy helyesen tároljuk / Fotó: Shutterstock

Miért ne a kamrába tegyük?

A spejz remek hely egy bontatlan csomag dió tárolására néhány napig, ám ha nem használjuk fel ezen időintervallum alatt, akkor ennél jobb helyet kell találnunk számára. A dió magas zsírtartalmú élelmiszer, mely zsírok nagy része telítetlen. A telítetlen zsírok pedig kényesebbek, mint telített társaik. Ha a dióbél levegőnek, hőnek, fénynek vagy nedvességnek van kitéve, könnyen megavasodhat, ezáltal pedig teljesen használhatatlanná válik.

No de akkor hol tároljuk?

Szerencsére van a konyhánkban egy hely, amely tökéletes lesz a dió számára, ott tárolva akár egy évig is megőrzi majd frissességét. Ez a hely pedig nem más, mint a fagyasztó, mert ott kellően sötét és hideg van. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mélyhűtőben uralkodó hideg nincs-e hatással a dió ízére. A dió alacsony víztartalmának köszönhetően a hideg hőmérséklet nem vagy csak csekély mértékben befolyásolja a csonthéjas mag ízét.

Az ördög a részletekben rejlik

Fontos, hogy légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban tegyük el. Utóbbiból jó alaposan nyomjuk ki a levegőt, mielőtt lezárnánk. Érdemes címkével is ellátni, amin feltüntetjük, hogy mikor raktuk el, illetve ha tudjuk, mikor szeretnénk felhasználni (szülinapi tortához, karácsonyra stb.), azt is felírhatjuk az etikettre.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.