Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szinte mindent tud: a szilva

Kínálhatjuk frissen aszalva, édes tésztákhoz, húsokhoz, befőttnek vagy lekvárnak - a szilva az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk. Kedvező élettani hatásai mellett ételeinket remek zamattal is gazdagítja, így az ínyencek előszeretettel használják a konyhaművészetben is.

Lássuk, mit főzhetünk-süthetünk szilvából!

Töltött csirkecomb

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 806 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb, bőrös csirkecomb
10 dkg kemény friss szilva
10 dkg magozott aszalt szilva
2 zsemle
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 tojás
1 csipet őrölt gyömbér
1 evőkanál sült csirke fűszerkeverék
3 evőkanál olaj

A körethez:
60 dkg burgonya
8 szál újhagyma
30 dkg kaliforniai paprika

Előkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk és leszárítjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és az aszalt szilvával együtt apró darabokra vágjuk. A körethez a burgonyát megmossuk, és héjában puhára főzzük. A hagymát és a paprikát megtisztítjuk.

Elkészítés: Az egyik zsemlét kevés vízben kissé megáztatjuk, majd kinyomjuk, a másikat kis kockákra összevágjuk. Összekeverjük a kétfajta zsemlét az aszalt és friss szilvával, a petrezselyemmel, a tojással, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. Ezt a tölteléket töltjük lazán a csirke bőre alá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csirkét tepsibe tesszük, a fűszerkeverékkel megszórjuk, és kevés vízzel, olajjal meglocsolva, gyakori locsolgatás mellett 60 percen át sütjük. kivesszük, melegen tartjuk. A burgonyát meghámozzuk, és a paprikával együtt cikkekre vágjuk. A burgonyát, a paprikát, a hagymát, a csirke sült zsírján megpirítjuk. Kivesszük, a húshoz tesszük. A tepsiben visszamaradt pecsenyelére pici vizet teszünk, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra tesszük a köreteket, mellé a csirkecombot, és meglocsoljuk a szafttal.



Tarjaszelet szilvás káposztával

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg fejes káposzta
20 dkg kemény friss szilva
10 dkg magozott aszalt szilva
80 dkg tarja, csont nélkül
1 evőkanál morzsolt majoránna
5 evőkanál olaj
2 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
2 evőkanál borecet
1 narancs leve

A körethez:
60 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa

Előkészítés: A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, 15 percig állni hagyjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, az aszalt szilvával együtt apróra vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, megszórjuk sóval és majoránnával. A körethez a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, enyhén karamellizáljuk rajta a cukrot, belekeverjük a káposztát. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva 15 percen át kíméletesen pároljuk. Rászórjuk a fahéjat, ha szükséges, sózzuk, beletesszük az aszalt és a friss szilvát, a borecetet, és további 20 percig  pároljuk. Amikor már puha, de roppanós a káposzta, ráöntjük a narancslevet, ha szükséges, ízesítjük, és letakarva félretesszük. A hússzeleteket a maradék olajon alatt kíméletesen megsütjük (kb. 10 perc). Amikor elkészült, kivesszük a serpenyőből. A körethez a répát kevés sós vízben megpároljuk. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, gorombára lereszeljük. A hús sütéséből visszamaradt olajra tesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt megpirítjuk. Tálaláskor tányérra tesszük a burgonyát, mellé a káposztát, a párolt répát és a hússzeletet. 

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 998 kcal


Habos konyakos szilva

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg szilva
1 citrom
1 rúd vanília
4 dkg vaj
15 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 csipet őrölt fahéj
1/2 dl konyak
8 tojás
4 dkg liszt

Előkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a nagyobb szemeket negyedeljük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, pépjét kikaparjuk.

Elkészítés: A vaj felét egy serpenyőbe tesszük, és 5 dkg cukrot kicsit karamellizálunk rajta. Rátesszük a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a mézet, a fahéjat, a vaníliapépet, és 5 percen át nagyon kíméletesen összepároljuk. Ráöntjük a konyakot, és gyufa lángjával belobbantjuk. Amikor elaludt a láng, levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukor felével, a sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével. Nagyon lazán összekeverjük a kettőt, közben a lisztet is beleszitáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy hőálló tálat (vagy két kisebbet), beletesszük a konyakos szilvát, és rákanalazzuk a habot. A sütőben 10 percig sütjük, amikor szépen megpirult, kivesszük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 468 kcal

Bundában sült foszlós kalács  

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 742 kcal


Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szilva
1 dl vörösbor
15 dkg szilvalekvár
1 csipet őrölt fahéj
8 szelet foszlós kalács
3 tojás
1 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
bő olaj a sütéshez

Előkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a nagyobb szemeket negyedeljük.

Elkészítés: A bort a szilvalekvár harmadával és a fahéjjal kíméletesen főzzük 5 percen át. Beletesszük a friss szilvát, 10 percig pároljuk, majd félretesszük. A kalácsok felét megkenjük a maradék lekvárral, és minden szeletet betakarunk egy másik szelet kaláccsal. Félbevágjuk a szeleteket.
Összekeverjük a tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral, majd a kalács darabokat belenyomkodjuk. Kivesszük, és forró, bő olajban pár perc alatt pirosra sütjük. Az olajból kivéve konyhai papírtörlőn leitatjuk. 
Tányérra tesszük a sült kalácsdarabokat, mellé adjuk a boros, fahéjas szilvát. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.

Mákos rakott tészta 

Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg keskeny metélt tészta
30 dkg szilva
4 tojás
4 dkg vaj + a sütőtálhoz
6 dkg cukor
4 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tasak vaníliás cukor
2 dl tejföl
15 dkg darált mák
2 evőkanál rum
zsemlemorzsa a sütőtálhoz

Előkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel kicsit leöblítjük, és lecsepegtetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk.

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukor felével. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tejfölt, a mákot és a rumot. Jól elkeverjük. Belekeverjük a szilvát. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Összekeverjük a szilvás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, hogy ne törjön össze. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, morzsával megszórunk egy hőálló tálat, beletesszük a tésztát, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Kivesszük, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé rummal kikevert szilvalekvárt.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 415 kcal

Ezek is érdekelhetnek