Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilveszteri malacság: lassan sült malaccsászár kakukkfüves párolt káposztával és burgonyás gőzgombóccal

default user icon
MME
Az év utolsó napján muszáj, hogy malacsült kerüljön az asztalra, hiszen a következő esztendő sikeressége, jólétünk és egészségünk a tét. Ha nem tudod, hogy milyen módon készítsd el a nem mindennapi finomságot, mutatjuk az isteni, kívül ropogós, belül omlós malaccsászár receptjét!

Az óév búcsúztatása, az újév köszöntése a legtöbb családban hagyományos ételekkel történik. Ilyenkor sok malacka búcsúzik az élettől, hogy szerencsét hozzon az embereknek a következő esztendőre. Hogy miért éppen malachúst eszünk? Egyrészt a malac orrával előre túr, így a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből. Ha ez még nem lenne elég, a malac kövérsége is a jólétre utal, hiszen mi mással hívhatnánk magunkhoz bőséget és gazdagságot, mint egy zsíros, hájas malaccal?

Hogy még különlegesebb legyen a menü, készíts hozzá gőzgombócot. Ettől a nagyon finom, egyszerű mégis különleges gombóc elkészítésétől sokan félnek, de ha követed a leírást, biztosan sikerülni fog! Ha pedig túlvagy a malacsütés és a gőzgombóc készítés nehézségein, a párolt káposzta már igazán gyerekjáték lesz.

Hozzávalók: 

A sülthöz és a párolt káposztához:

  • 80 dkg bőrös malaccsászár 
  • 10 dkg sertészsír 
  • 1-2 gerezd fokhagyma 
  • 1 teáskanál egész vagy őrölt kömény 
  • őrölt fekete bors 
  • 1 kisebb káposzta 
  • 1 vöröshagyma 
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöldje 
  • 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű 
  • zsiradék 
  • só 

A gőzgombóchoz: 

  • 30 dkg liszt 
  • 1 főtt, áttört krumpli 
  • 1 dkg friss élesztő 
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 1 teáskanál só 
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje 
  • 1 kávéskanál szárított majoránna 

Elkészítése:

  1. Bedörzsöljük az egészben hagyott húsdarabot sóval, borssal, őrölt vagy egészben hagyott köménnyel, egy-két gerezd zúzott fokhagymával.
  2. Belerakjuk egy kis tepsibe, öntünk alá egy deci vizet és 10 dkg olvasztott zsírt. Alufóliával szorosan lezárjuk. 100 fokos sütőbe tesszük, és körülbelül hat órán át sütjük.
  3. Levesszük róla a takarást, felemeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és addig sütjük, míg kicsit meg nem pirul a teteje. Tálalásnál vastagabb szeletekre vágjuk. 
  4. A gőzgombóchoz felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos, cukros vízben, majd hozzáöntjük az átszitált liszthez.
  5. Hozzáadjuk a többi belevalót: a krumplit, a sót, a finomra vágott petrezselymet, az elmorzsolt majoránnát, és annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztánk legyen. Jól kidagasztjuk. Letakarjuk, hagyjuk megkelni.
  6. Gombócokat formázunk belőle. Egy párolóedényt kizsírozunk, belerakjuk a gombócokat, és vízgőz felett körülbelül 20 percig pároljuk. 
  7. A párolt káposztához kockára vágjuk a káposztát és a vöröshagymát. Kevés zsiradékra dobjuk, roppanósra pároljuk a kakukkfűvel együtt. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselyem zöldjét, és sózzuk. 

(Borítókép: Vidék íze magazin)

MALAC ÉS LENCSE: JÖJJÖN A SZERENCSE! - VÁLOGATÁS>>> 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss