Az óév búcsúztatása, az újév köszöntése a legtöbb családban hagyományos ételekkel történik. Ilyenkor sok malacka búcsúzik az élettől, hogy szerencsét hozzon az embereknek a következő esztendőre. Hogy miért éppen malachúst eszünk? Egyrészt a malac orrával előre túr, így a jövőbe mutat, és közben kifordítja a szerencsét a földből. Ha ez még nem lenne elég, a malac kövérsége is a jólétre utal, hiszen mi mással hívhatnánk magunkhoz bőséget és gazdagságot, mint egy zsíros, hájas malaccal?
Hogy még különlegesebb legyen a menü, készíts hozzá gőzgombócot. Ettől a nagyon finom, egyszerű mégis különleges gombóc elkészítésétől sokan félnek, de ha követed a leírást, biztosan sikerülni fog! Ha pedig túlvagy a malacsütés és a gőzgombóc készítés nehézségein, a párolt káposzta már igazán gyerekjáték lesz.
Hozzávalók:
A sülthöz és a párolt káposztához:
- 80 dkg bőrös malaccsászár
- 10 dkg sertészsír
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál egész vagy őrölt kömény
- őrölt fekete bors
- 1 kisebb káposzta
- 1 vöröshagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem zöldje
- 1-2 ág friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
- zsiradék
- só
A gőzgombóchoz:
- 30 dkg liszt
- 1 főtt, áttört krumpli
- 1 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 kis csokor petrezselyem zöldje
- 1 kávéskanál szárított majoránna
Elkészítése:
- Bedörzsöljük az egészben hagyott húsdarabot sóval, borssal, őrölt vagy egészben hagyott köménnyel, egy-két gerezd zúzott fokhagymával.
- Belerakjuk egy kis tepsibe, öntünk alá egy deci vizet és 10 dkg olvasztott zsírt. Alufóliával szorosan lezárjuk. 100 fokos sütőbe tesszük, és körülbelül hat órán át sütjük.
- Levesszük róla a takarást, felemeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és addig sütjük, míg kicsit meg nem pirul a teteje. Tálalásnál vastagabb szeletekre vágjuk.
- A gőzgombóchoz felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos, cukros vízben, majd hozzáöntjük az átszitált liszthez.
- Hozzáadjuk a többi belevalót: a krumplit, a sót, a finomra vágott petrezselymet, az elmorzsolt majoránnát, és annyi langyos vizet, hogy közepesen lágy tésztánk legyen. Jól kidagasztjuk. Letakarjuk, hagyjuk megkelni.
- Gombócokat formázunk belőle. Egy párolóedényt kizsírozunk, belerakjuk a gombócokat, és vízgőz felett körülbelül 20 percig pároljuk.
- A párolt káposztához kockára vágjuk a káposztát és a vöröshagymát. Kevés zsiradékra dobjuk, roppanósra pároljuk a kakukkfűvel együtt. A végén hozzáadjuk a felaprított petrezselyem zöldjét, és sózzuk.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
MALAC ÉS LENCSE: JÖJJÖN A SZERENCSE! - VÁLOGATÁS>>>