Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szennyvízből készít sört egy amerikai cég - megkóstolnád?

default user icon
MME
Azt már kisiskolásként megtanuljuk, hogy a Föld nagy részét víz borítja, ám hiába a nagy víztömeg, ha emberi fogyasztásra nem alkalmas - legalábbis abban a formájában, ahogy fellelhető.

Sokan kísérleteznek azzal, hogy a sós tengervízből iható, édesvizet csináljanak, ugyanis hiába fedi a Föld felszínének kétharmadát víz, ha ennek mindössze egy csekély része, pontosan három százaléka alkalmas az emberi fogyasztásra. Ám még ennek a csöpp kis résznek is csak a töredéke, az egész földi vízmennyiség 1 százaléka hozzaférhető, a többi ugyanis jég vagy hó formájában létezik a bolygónkon.

Sok helyen már régóta probléma az ivóvízhiány, és bár Európában nem tűnik vészesnek a kérdés, sőt nem is foglalkozunk igazán azzal, hogy mennyi vizet használunk a főzés, fürdés vagy éppen a WC leöblítése során, sajnos rengeteget pazaroljuk a kincset érő, az emberi élethez szükséges édesvizet. A vízre pedig mindenkinek és mindennek szüksége van, legyen szó növényekről vagy állatokról, a mezőgazdaságról vagy az iparról, szinte nincs olyan ágazat vagy élőlény a bolygón, mely ne használná a vizet.

Épp ezért egyre többen próbálkoznak alternatív megoldásokkal, olyan rendszerekkel, melyek csökkentik a pazarlást, vagy éppenséggel kreatív módon használják fel az ember által termelt szennyvizet.

Szennyvízből készült sör Amerikában

A háztartásokban felhasznált, emberi fogyasztásra már nem alkalmas vizet szürkevíznek is nevezik. Ez az, ami mosás, mosakodás vagy mosogatás után keletkezik és csak enyhén szennyezett, azaz nem tartalmaz ürüléket, ám ez nem jelenti azt, hogy mentes lenne a baktériumoktól, kemikáliáktól. Összességében azonban könnyebb kezelni, mint a szennyvizet.

Ezt a szürkevizet használta fel egy amerikai cég a sör elkészítéséhez. Az Epic Cleantec egy víztisztító berendezésekkel foglalkozó vállalat, amely képes felszerelni a lakóházakat és épületek olyan rendszerekkel, melyek önmagukban megtisztítják a szürkevizet, hogy azt aztán ismét felhasználhassák a háztartások akár a WC leöblítésére vagy a mosás során. A legtöbb víz ugyanis pusztán egyszeri használat után elfolyik, és ez is okozza a hatalmas pazarlást.

A cég egyfajta figyelemfelhívó akcióként készítette el az Epic OneWater Brew márkanév alatt futó sört, melyhez egy San Franciscóban található, negyvenemeletes társasház szürkevizét használták fel. A szürkevizet különféle szűrők és ultraibolya fény segítségével megszabadították a kórokozóktól és ezt használták fel végül a sör elkészítéséhez.

A sör biztonságosan fogyasztható, az Epic OneWater Brew azonban nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, mivel a törvények nem engedélyezik az újrahasznosított szennyvíz használatát emberi fogyasztásra szánt italok esetében – olvasható a CNN cikkében. A szennyvízből készült sör remek figyelemfelkeltő akció, amely nemcsak a céget, hanem a vízpazarlás és az újrahasznosítás kérdését is a címlapokra emelte.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek