Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szatmári szilvatorta (országtorta 2008)

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 34 dkg aszalt szilva
  • 6 cl rum
  • 7 dkg dió finomra darálva
  • 12 dkg vaj
  • 12 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 14 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • késhegynyi fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • A marcipánkrémhez:
  • 1,3 dl tej
  • 5 db tojássárgája
  • 12 dkg marcipán
  • 22 dkg cukor
  • A csokikrémhez:
  • 0,9 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 6 dkg cukor
  • A szilvapálinkás sziruphoz:
  • 3 cl szilvapálinka (eredeti)
  • 3 cl cukorszirup (50%-os)
  • A zselatinhoz:
  • 2,5 dl víz
  • 4 dkg zselatin
  • A betöltéshez szükséges krémek:
  • Marcipános:
  • 35 dkg marcipánalap
  • 13 dkg tejszínhab
  • 3 dkg zselatin (főzött)
  • Csokis:
  • 20 dkg csokialap
  • 10 dkg tejszínhab
  • 2 dkg zselatin (főzött)
  • Valamint:
  • szilvalekvár
  • pörkölt dió darálva

Elkészítés

    Elkészítés: Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edényben vizet forralunk, és amikor forr a víz, belerakjuk a szilvát. Addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel.

    Az egész tojást tálba tesszük, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fut össze. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.

    A masszából három 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapot sütünk 210 fokon, kb. 10 perc alatt.

    Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

    A marcipánalaphoz a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.

    A csokis alapkrémhez a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a csokoládét és a kakaót, majd a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég. Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.

    Az elkészült krémeket felvert tejszínhabbal (a hozzávalóknál leírt mennyiség) összeforgatjuk.

    Összeállítás: a kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk finomra darált pörkölt dióval. Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokikrémet beletöltjük, de nem az összeset, mert hagyni kell egy keveset a tetejére. Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, aztán elkenjük a bekevert marcipánkrém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csokikrémmel megmárványosítjuk a felületét.

    Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával díszítjük.

Megjegyzés



Fotó: AS

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin