Szarvassült borsmártással

default user icon
2 5/5
Szarvassült vörösboros almapürével, zöldborsmártással és briós szufléval

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • A szarvassülthöz:
  • 1,5 kg szarvascomb (dió vagy rózsa)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ¼ zeller
  • 1 paradicsom
  • 10 szem feketebors
  • 1 szem csillagánizs
  • ½ mokkáskanál fahéj
  • 2dl vörösbor
  • 3dl húsleves alaplé
  • A vörösboros almapüréhez:
  • 4 db alma
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • A briós szufléhoz:
  • 40 dkg kalács vagy briós
  • 12 dkg puha vaj
  • 5 egész tojás
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • A zöldborsmártáshoz:
  • 2 dl zöldségleves
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál zöldbors
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 mokkáskanál só

Elkészítés

    Elkészítés: 1. A szarvashúst besózzuk, forró serpenyőben minden oldalát pirosra sütjük, majd félretesszük.

    2. A visszamaradt zsiradékban a felaprított zöldségeket (répa, hagyma, fokhagyma, zeller, paradicsom) barnára pirítjuk, fokozatosan felöntjük 2 dl vörösborral, lepirítjuk, majd 3 dl húsleves levével öntjük fel, hogy ellepje a zöldségeket.

    3. Belehelyezzük a húst is a serpenyőbe, alufóliával lefedve, 160-180 fokon, húsrésztől és fajtától függően, másfél-két órát sütjük. (Ha rózsaszín húst szeretnénk, a belső hőmérséklet 70-80 fok között maradjon végig.)

    4. Az almát megpucoljuk, a magházat kiszedjük, 1,5 dl vörösborban, cukorral és egy csipet sóval együtt megfőzzük, majd pürésítjük.

    5. A szufléhoz a kalácsot a tojássárgájával elkevert tejbe áztatjuk. A tojásfehérjét habbá verjük. Összedolgozzuk a kalácsot a vajjal és a sütőporral, a végén hozzákeverjük a tojáshabot.

    6. A formákat kivajazzuk, kicukrozzuk, ¾-ig töltjük a masszával, és a sütőben, vízfürdőben 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.

    7. A zöldborsmártáshoz a zöldség alaplét, a tejszínt és a zöldborsot feltesszük főni, sózzuk, majd kevés vízben elkevert keményítővel besűrítjük. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a tejfölt, és tálalhatjuk.

    Elkészítés: 105-135 perc
    Fogyasztható: azonnal

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, további fotókat és érdekességeket a recepttel kapcsolatban itt találsz! >>>

Fotó: Győrfi Viki

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kollár Andrea 6 évvel ezelőtt
Nagy sikert arattam vele! Köszönöm szépen a szuper receptet!
Hosszúréti Éva 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Most fogom elkésziteni. Csak nem tudom hová és mikor kell a fahéj és a csillagánizs..

Hasonló Receptek

Magazin