Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sütés takaréklángon: kevert diós

30
Minden ember takarékra állítja magát időnként: én ilyenkor legszívesebben ki sem kelnék az ágyból, egész nap kedvenc madaras könyveimet böngészném. Ám mivel papírral nem lehet jóllakni, a gyomor pedig nem maradhat üresen, előbb-utóbb feltápászkodom, és tiszteletemet teszem a konyhában. Néha egész jó dolgok sülnek ki ezen alkalmakkor – mint legutóbb is, a hétvégén.

Számos kevert sütit kipróbáltam már, és ennek nem mindig a lustaság vagy az időhiány az oka: szeretjük is ezeket a finomságokat. Emellett tipikus biztonsági sütik, amiket elrontani szinte csak szántszándékkal lehet. Szombaton kikísérleteztem egy nagyon finom diós verziót (azért nem mákosat, mert kiürült a mákosbödön) :) : a barna cukornak és a tönkölylisztnek köszönhetően telt ízű, a keményítőnek és a gondos keverésnek hála pedig könnyű, lyukacsos tésztájú sütit kaptam. A lekvártöltelék már csak a hab volt a tortán – hogy jó szokásomhoz illően ismét egy képzavarral éljek. :)

Mi kell a konyhából?

3 egész tojás
12 dkg kristálycukor
12 dkg barna kristálycukor
2,5 dl tej
20 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
6 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 cs. sütőpor
4 dkg étkezési keményítő
5 dkg natúr sertészsír
1 púpos evőkanál reszelt citromhéj
Tölteléknek:
bármilyen jól kenhető, nem darabos lekvár (nekem sötétebb színűekkel – málna, szeder, vegyes gyümölcs – ízlik igazán)

Lássunk hozzá!

Béleljünk ki egy 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral úgy, hogy jócskán felnyúljon az oldalaira, majd tegyük félre.
A kétféle cukrot öntsük egy nagyobb tálba, üssük rá az egész tojásokat, majd a tej felével az egészet jól keverjük el. Adjuk hozzá a darált diót, azzal is keverjük el, majd öntsük bele a kétféle lisztből, sütőporból és keményítőből képzett elegyet. Csurgassuk rá a maradék tejet, dobjuk bele a citromhéjat meg a puha zsírdarabot, és alaposan keverjük ki. Végül öntsük a masszát a tepsibe, és toljuk a 200 fokra előmelegített sütő felső régiójába.

Egy óra múlva itt legyünk!

Pontosabban legkésőbb 50 perc múlva, az én gázüzemű Vestámban legalábbis ennyi ideig kell sütni a kevert sütiket. Szép sötétbarna színű, a közepén megnyomva is rugalmas állagú, fényes tetejű, égett illatokat nélkülöző sütinek kell szembenéznie velünk. A kölcsönös bemutatkozás után zárjuk el a gázt, és a sütőajtót résnyire hagyva (fakanál) hagyjuk kihűlni a tepsiben. Így kisebb az esély arra, hogy megroskadjon a süteményünk – legalábbis a múltkor nálam bevált ez a praktika, szép magas maradt a süti.

Finom puzzle

Ha teljesen kihűlt, vegyük ki a tepsiből, s húzzuk le az aljáról a sütőpapírt, majd vágjuk ketté a sütit – így könnyebb kezelni. A két félsütit azután hosszú késsel vízszintesen is szeljük ketté, így kapunk két-két lapot. A lapokat a vágott felükön kenjük meg lekvárral (a széleken 1-1 cm-t hagyjuk üresen), majd az összeillő lapokat „ragasszuk össze”. (Imádom nézni, ahogy kenéskor a süti lyukacsai elnyelik a lekvárt.):) Némi állásidőt követően, amikor a tészta kissé már magába szívta a lekvárt, vágjuk kockákra, s tálaljuk.

A tálalás mikéntjét persze a családtagok is „befolyásolhatják”: előfordul, hogy a sütinek nincs ideje magába szívni a lekvárt, sőt néha meg sem éri a töltést, már a tepsiből elfogy. Ha így történne is, ne morgolódjunk, hiszen ennek egyetlen oka van: az, hogy ez a diós süti nagyon finom.

Jó étvágyat kíván:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Hoppácska, ide meg be se néztem, bocsánat! Vigyázz anyukádra; ha jól tudom, a kezdődő diabétesz visszafordítható, vagy legalábbis megállítható a folyamat. A múltkor egész véletlenül ráakadtam egy úriember honlapjára - bizonyára ismerős lesz a neve -, ahol elmeséli, hogyan sikerült normalizálnia gyógyszer nélkül a vércukorszintjét. Itt a cím: http://www.szamosmiklos.hu/cukorbetegseg/?aloldal=irasok&id=2 Szép hetet kívánok!
kzsóka
Hali! Nem vettem én zsákbamacskát (Ottlik-féle 2-es csop.), csak húszévesen azt gondoljuk, az egészség természetes dolog, és mindig is az fog maradni. Anyámnak időskori diabétesze kezd lenni, és nehéz szívvel mond le a csokikról, sütikről stb. Míg ha ugyanezt az alkohollal kéne megtennie, semmit sem kéne változtatnia az eddigi életén...Szóval, nem egyszerű. Minden jót!
pistuc
Akkor váltsál... hm... stratégiát:)
kzsóka
Ha férjem dohányzására gondolok, hatékonysági mutatóim siralmasak.
pistuc
Kinevezlek személyi orvosommá és életmód-tanácsadómmá! :)
kzsóka
Még egy személyes tapasztalat: deréknak jót tesz a lelki béke és harmónia is. Míg az ellenkezőjük... Szia, és minden jót! Hűvösebb napok tényleg eljöttek!
pistuc
Van egy holló, az is olyan falánk, mint a maci (holló koma pl. a bableveses epizódban látható) :)
Elisa001
Kedvelem a fotókon visszatérő macis motívumot. még hogy kiürült a mákos büdöge... biztos a maci volt...
pistuc
Szia, Zsóka! Sokunkra ránk férnek hasonló gondolatok. Nekem pl. 2 napig csúnyán fájt a derekam (szerintem a mh.-i légkondi), de mivel a tekerésben ez nem zavar, nagy nehezen rávettem magam, és este 11 után elmentem biciklizni. A vége felé elég rossz volt, de másnapra érezhetően javult, most meg már táncolni is tudnék (illetve azt éppen nem, mert botlábam van):). Persze nem biztos, hogy ettől jött helyre, de pozitívan álltam a dologhoz (még a vércsopim is Rh+) :) Sziaság, jöhetnek még idézetek, bölcsességek bátran! :)
kzsóka
Talán igen. Ottlik Gézánál, a Budában olvastam egy jó megközelítését a dolgoknak(nem teszem idézőjelbe, mert nem szó sz. lesz): 1. Nekem nem sikerült semmi, mert... 2. Nekem minden sikerült, mert...(több, mint amire valaha gondolni mertem volna) Szóval sok minden hozzáállás kérdése, pozitívé leginkább. Bocs, ha nem kapcsolódott szorosan az előzményekhez! Üdv! Zs.

Magazin