Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 ok, amiért napi egy pohár bor jót tesz az egészségednek

default user icon
MME
Ha egy fárasztó nap végén neked is jólesik meginni egy pohár bort, akkor jó hírünk van: nemcsak egy gasztronómiai élménnyel ajándékozod meg magad, hanem minden alkalommal teszel valamit az egészségedért is.

Több kutatás is igazolja, hogy a bor testi-lelki felüdülést hoz, amellett, hogy az egészségünkre is jótékony hatással van. A kulcs persze most is a mértékletesség, az ajánlások valahol 150-200 ml között húznak határt a fogyasztásban.

 

1. Erősíti az immunrendszert

A borban lévő flavonoidok segíthetnek megelőzni a megfázást, és ellenállóbbá tesznek a vírusokkal szemben is. Az antioxidánsok pedig a szervezet által természetesen termelt káros vegyi anyagokat (pl. szabad gyököket) semmisítik meg.

2. Növeli a jó koleszterinszintet

Az alkohol védelmet nyújthat az érelmeszesedés ellen, valamint az artériákban lerakódó zsírral szemben, azáltal, hogy csökkentheti a lipoproteinek szintjét (ezek azok a részecskék, amelyek a koleszterint és a triglicerideket szállítják a véráramban). Ezzel növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL, azaz jó koleszterin) szintjét, és gátolja az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL, vagyis rossz koleszterin) oxidációját.

3. Hozzájárul a szív-ér rendszer egészségéhez

Az elmúlt években több kutatás is igazolta, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztás csökkentheti a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát. Ez feltételezhetően kapcsolatban áll a jó koleszterinszint (HDL) emelkedésével a vérben. Emellett egy pohár bor segít ellazulni, enyhíteni a stresszt (pláne kellemes társaságban), ami a szívbetegségek egyik kockázati tényezője.

 

4. Csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát

Az ischaemiás stroke akkor fordul elő, amikor az agyban a véredények beszűkülnek vagy eltömődnek. A mértékletes alkoholfogyasztás, az érelmeszesedéssel szemben nyújtott védelemmel összhangban, segít csökkenteni ennek kockázatát. Ezzel szemben a túlzott alkoholfogyasztással épp az ellenkezőjét érjük el, azaz növeljük a stroke veszélyét.

5. Segíthet a fogyásban

Ellentmondásosnak tűnik, és az okok nem is tisztázottak teljesen, de néhány tanulmány alapján elmondható, hogy azok, akik mértékkel fogyasztanak alkoholt, kisebb valószínűséggel lesznek elhízottak, mint azok, akik tartózkodnak az ivástól. Egy pohár bor 120-150 kalóriát tartalmaz, ami egy üdítőitalhoz képest nem mondható soknak, azonban a napi kalóriabevitel számításakor mindenképpen figyelembe kell venni.

Tehát amikor legközelebb kitöltesz egy pohár bort, már tudni fogod, milyen jót teszel magaddal. Ahogy azt is, hogy egynél érdemes megállnod.

(Forrás)

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss