Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

4 módszer a borosüveg kinyitására, ha nincs kéznél dugóhúzó

default user icon
MME
Biztosan veled is előfordult már, hogy tanácstalanul álldogáltál egy üveg finom borral, mert hirtelen nem találtál dugóhúzót. Ha legközelebb ilyen kellemetlen helyzetben találod magad, ne ess kétségbe: több módszer is van, amivel villámgyorsan megszabadulhatsz a parafadugóktól.

Természetesen egy borimádóval nem fordulhat elő olyan, hogy nincs dugóhúzó a közelében. Vagy igen? Legyünk megengedőek, és feltételezzük, hogy mégis előállhat ez a roppant kellemetlen helyzet. Szerencsére a parafadugót nem csak dugóhúzóval lehet eltávolítani a borosüvegből – mutatjuk, hogy milyen eszközökkel próbálkozhatsz.

1. Húzni nem tudod? Nyomd a dugót az üvegbe!

Szörnyűség, tudjuk, de ha nincs más megoldás, működik. Bár megjegyezzük, hogy ezt a szakemberek sem tartják ördögtől való módszernek… És hogyan csináld? Fogj egy csavarhúzót, vagy valami más, erős és keskeny tárgyat, tedd a dugóra, és üsd meg jó erősen. Közben persze figyelj arra, hogy óvatosan kalapálj, nehogy a palackot üsd meg. Készülj fel arra, hogy a bor kifröccsenhet, de ezenkívül más szörnyűség nem történhet: a módszer biztonságos!

2. Elő az öngyújtóval!

Nem szeretnéd az úszkáló dugó mellől inni a bort? Hívd segítségül a meleget! Egy öngyújtóval (vagy gázgyújtóval) kezdd el melegíteni a palack nyakát a parafadugó és a bor között lévő levegős résznél. A mutatvány közben forgasd az üveget, hogy egyenletesen melegedjen át benne a levegő, ami így lassan kinyomja a dugót a palackból, annyira, hogy kézzel is ki tudod már húzni. Mivel a palack felmelegedhet és akár szét is durranhat, érdemes az üveget az aljánál fognod.

3. Villával is sikerülni fog

Késsel nagyon nehéz kinyitni egy parafával lezárt palackot, mert egyetlen, csúszós pengével kell csavarni és húzni a parafát. A villa azonban tökéletes, különösen, ha nem sajnálod, és a két szélső „fogát” ki tudod törni vagy el tudod hajlítani. Elegendő ugyanis a két középső ágat belenyomni a dugóba, megcsavarni és már húzhatod is. Tiszta és jól működő megoldás.

4. Így használd fel a kulcsot

Általában a kulcscsomó kéznél van, így miért ne használnád a bejárati ajtód kulcsát a dugó eltávolításához? Pont úgy kell vele eljárni, mint a dugóhúzóval: nyomd a parafadugó közepébe, lassan mozgasd meg és próbáld kihúzni. A módszer az összes közül a legkockázatosabb, hiszen a dugó könnyen szétmorzsolódhat, ami duplán rossz. Egyrészt ezek után még nehezebb lesz a sérült dugót eltávolítani, másrészt pedig a bor is tele lesz apró parafaforgácsokkal. (Bár az utóbbin könnyen segíthetsz: egy kávéfilteren vagy teaszűrőn átszűrheted a bort.)

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss