Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 szuper ötlet, amire a mélyhűtőt használhatod

default user icon
MME
A mélyhűtő minden konyha elmaradhatatlan eszköze. Ám nemcsak élelmiszerek lefagyasztására használhatjuk. Eddig talán nem is sejtetted, mi mindenre használható még. Íme a leghasznosabb tippek.

A fagyasztás nagyon praktikus módja az élelmiszerek tárolására akár hosszabb időre is. A fagyasztás azonban nem csupán az élelmiszereknek tesz jót. Számos konyhai praktika létezik, amely jól hasznosítható a mindennapokban. Összegyűjtöttük a legjobbakat. Íme a legzseniálisabb mélyhűtős trükkök!

1. Fagyaszd le a mozzarellát

Sokan fogyasztják a mozzarellát a zsírosabb sajtok helyett az egészségük, vagy akár a testsúlyuk megőrzése érdekében. Nem véletlenül kedvelt sajtkészítmény, hiszen nagyon sokoldalúan hasznosítható a konyhában. Amikor sikerül kifogni egy klassz mozzarella akciót a boltban, többé nem kell azon aggódni, hogyan tárold, hogy ne menjen idő előtt tönkre. Egyszerűen tedd be a fagyasztóba, és tárold ott a felhasználásig. A lefagyasztott mozzarella ráadásul jóval könnyebben reszelhető, s miután kiolvadt, ugyanolyan friss, mint amikor megvetted.

2. Joghurtból jégkrém

A bolti jégkrém és fagyi közel sem olyan egészséges, mint a fagyasztott krémes joghurt. Nagyon egyszerűen elkészíthető jeges hűsítő lehet a forró nyári napokban. Egyszerűen csak szúrj jégkrémpálcikát a joghurtos dobozba, majd tedd a fagyasztóba. Néhány óra múlva nagyon finom és tápláló csemegét kanalazgathatsz. A joghurtfagyi tökéletes desszert gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

3. Chips a mélyhűtőben

Nem mindig fogy el a teljes zacskó chips, főként, ha nagyobb csomagot bontottál meg. Ám visszazárni szinte lehetetlen, és pár nap múlva az íze és állaga sem olyan, mint amilyen a felbontás előtt volt. Nos, a megoldás nagyon egyszerű, tedd lezárható dobozba a zacskót, majd rakd be a mélyhűtőbe. Amikor pedig ismét jól esne egy kis nasi, egyszerűen vedd ki, hagyd picit felmelegedni, és máris fogyaszthatod a ropogós chipset.

4. Elemek a fagyasztóban

Gondoltad volna, hogy az elemeket is tárolhatod a mélyhűtőben? Pedig így van! A használaton kívüli elemek hűtéssel ugyanis sokkal tovább életképesek maradnak. Mivel az elemek sem olcsóak már, megfontolandó, hogyan és hol tárolod a készleteket. Ha veled is előfordult már, hogy pont akkor ment tönkre az elem, amikor használni szeretted volna, ezt a hűtős megoldást mindenképpen ki kell próbálnod.

Szobahőmérsékleten az elemek akkor is merülnek, ha csak a fiókban tárolod őket. Az éppen nem használt játékokból, távirányítóból és minden eszközből érdemes kivenni az elemet, és dobozba téve egyszerűen betenni a fagyasztóba. A mélyhűtőben történő tárolással meghosszabbíthatod az élettartamukat, s ezzel a módszerrel sokat spórolhatsz is.

5. Fagyasztott borkocka

Megeshet, hogy a felbontott üveg bor sem fogy el. Túl hosszú ideig ez sem tárolható a hűtőszekrényben. Ám nem kell kiönteni! Egyszerűen öntsd bele a jégkocka tartóba, majd fagyaszd le! A jéggé fagyott borkockák jól jönnek azokhoz az ételekhez, amelyeknek hozzávalója a vörös-, fehérbor vagy a rozé. Így nem kell újabb üveget felbontani a főzéshez, hanem egyszerűen csak kiütni néhány kockákat a tartóból.

A fagyasztott borkockák a szobahőmérsékletű bort is nagyszerűen lehűtik, hiszen nem jéggel töltöd fel, hanem ugyanazzal a borral, amit lefagyasztottál. De tökéletesen használhatóak jégkocka helyett frissítő koktélokhoz is a nyári melegben.

6. Ne dobd ki a tojást, inkább fagyaszd le

A tojást is le lehet fagyasztani, csak nem a héjában. Ha veszel egy doboz tojást, de nem használod fel rövid időn belül az összeset, üsd tányérba (akár kettéválasztva), légmentesen takard le és tedd a fagyasztóba. Lefagyaszthatod úgy is, hogy tálba öntöd a tojásokat, felvered, mint a rántottát, majd a 
jégkocka tartóba öntve fagyaszd le. A fagyasztott tojáskockákat nagyszerűen fel tudod használni később omlettekhez, rántottához, de kevert süteményekhez is.

7. Fagyasztott csoki

A csokoládé a nyári melegben szinte egészen biztosan megolvad és/vagy megavasodik a szekrényben. Ám ha beteszed a mélyhűtőbe, csodálatosan megőrzi az állagát, a frissességét, a minőségét. A fagyasztást követően ráadásul feldarabolni és reszelni is jóval könnyebb. Süteményekhez ideális.

8. A kávé is jól tűri a fagyasztást

A darált kávét nem a legegyszerűbb frissen tartani, hiszen az aromazáró csomag felbontását követően nagyon gyorsan elillan az illata és az íze sem annyira zamatos, mint a felbontást követően. Ha csak ritkán iszol kávé, vagy nagyobb adagot vettél, az átmenetileg nem használt kávét a lehető legjobban lezárva tedd be a mélyhűtőbe. A kávébabok és a darált kávé is hónapokig friss marad ezzel a módszerrel.

9. Friss kenyér a fagyasztóból

Nem kell minden nap friss kenyérért, péksüteményért boltba menni, ha egyszerre többet veszel, és beteszed a fagyasztóba. Kiolvasztva, majd néhány percre a forró sütőbe téve a kenyér és a péksütemény pontosan olyan, mintha akkor sült volna. Ezzel a módszerrel egészen biztosan nem szárad meg, és nem is kell kidobni többé a kenyeret vagy a péksütiket.

10. Így marad hideg a víz egész nap

Hosszabb utazás, túra előtt, de akár az iskolában is jól jön a hideg innivaló. Még jégakkura sincs szükség, ha az italok mellé a fagyasztóból kivett vizes üveget teszel. Ez ugyani minden innivalót hosszabb ideig kellemes hőmérsékleten tart. S miután kiolvadt és valamennyire fölmelegedett, ugyanúgy megihatod, mint a többi italt. Mivel a fagyasztás után lassan olvad ki a palackban a víz, szinte egész nap rendelkezésedre áll a hideg frissítő a palackban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss