Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megtalálták az elhízás egyik fő okát

default user icon
MME
Kutatók megtalálták az elhízás egyik fő motorját, ami a legtöbb élelmiszerben is megtalálható. Intenzív éhségérzetet vált ki, így az embereket olyan ételek elfogyasztására sarkallja, ami zsíros és szénhidrátokban gazdag. Ez pedig nem más, mint egyenes út az elhízáshoz.

A Coloradói Egyetem táplálkozással foglalkozó kutatói rájöttek, hogy a fruktóz, azaz a gyümölcscukor lehet az elhízás egyik fő motorja. Így nem csoda, hogy sokkal nehezebb a fogyás, mint azt eddig gondoltuk, hiszen bármennyire is szeretnénk a hátunk mögött hagyni a zsíros és kalóriadús ételeket, a fruktóz mindig az ellenkező irányba fog terelni bennünket - írja az Origo.

A fruktóztól bizony nem egyszerű megszabadulni, hiszen ez egy olyan cukorfajta, ami gyümölcsökben fordul elő. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad almát, banánt vagy narancsot ennünk napi szinten, hiszen szervezetünknek szüksége van a bennük rejlő vitaminokra és rostokra. A problémát egészen pontosan az okozza, hogy az élelmiszeripar nagy mennyiségben édesítőszerként használja a fruktózt különböző termékeiben.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fruktózfogyasztás csökkenti az adenozin-trifoszfát (ATP) mennyiségét a szervezetünkben, ami energiát biztosítana a sejtek működéséhez. Ez igazából nem más, mint az anyagcserénk átverése, megtévesztése. Így amikor az ATP-szintünk jelentősen lecsökken, akkor agyunk egy olyan jelzést kap, hogy még több zsírban és szénhidrátban gazdag ételt kell fogyasztanunk. A gyakran kialakuló éhségérzet miatt egyre több táplálékot veszünk magunkhoz, ami hosszú távon bizony komoly elhízáshoz vezet.

A tanulmány arra is kitér, hogy a pontos mechanizmus megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség, ám az biztos, hogy oda kell figyelnünk a cukorbevitelre, és persze az egyéb szénhidrátokat és zsírokat is csökkenteni kell. Ha titeket is érdekel a teljes tanulmány, akkor azt az Obesity című szakfolyóiratban bárki elolvashatja.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss