Részletes receptkereső »
  •  
  •  

Meggyes rétes hagyományos és új megközelítésben

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Meggyes rétes hagyományos és új megközelítésben

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Meggyes rétes hagyományos és új megközelítésben

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A rétes a közép-európai konyhák egyik legkedveltebb és máig igen népszerű fogása, bár számos változata terjedt el világszerte, eredete az Osztrák-Magyar Monarchiához kötethető.

Egyes források Ausztriából, míg mások Bohémiából (Csehországból) származtatják, de persze Magyarországon is szinte nemzeti desszertnek számítanak almás, meggyes, mákos, túrós és egyéb változatai. A különböző zöldséges, halas, húsos variációk pedig egyre népszerűbbek. Az eddig fellelt legrégebbi, kéziratos rétes recept 1696-ból maradt fenn, melyet ma is őriznek Bécsben.

A tésztájának nálunk legelterjedtebb hajszálvékony változata réteslisztből, zsiradékból és vízből készül igencsak nagy ügyességet igénylő munkával. Régi receptkönyvek gyakran részletes leírást adnak a készítéséről, de manapság a háztartások többségében jobbára készen vásárolt réteslapok használatosak a sós és édes rétesekhez. 

Jó minőségű réteslapokból könnyedén elkészíthető a meggyes rétes! Jó minőségű réteslapokból könnyedén elkészíthető a meggyes rétes!

Ismertek persze a leveles tészta, sőt kelt tészta alapú változatai is. Előbbit Magyarországon jobbára „tiroli” jelzővel illetik, míg az utóbbira pl. Vas és Zala megyében az idősebb korosztály tagjai ma is használják a „kőttes” elnevezést. A mi rétestésztánknál valamivel vastagabb a kelet-mediterrán és arab országok kedvelt yufka tésztája, ami számos sós, valamint édes lepény alapja is.

Bár a kész réteslapokból nem lehet a régi időket idéző végtelen hosszan tekergő, gyakran a nagy tepsiben csiga alakra formált réteseket készíteni, a rétesrudak könnyen szeletelhető és változatos tölteléktől gazdag formái is igen ínycsiklandóak.

A meggyes rétes egyike a nagyon jellegzetes magyar rétesfajtáknak. Talán a nálunk termő különösen ízletes gyümölcsfajták miatt, talán mert oly régóta készül sokféle felfogásban, hisz a gyümölcs kedvező árú szezonban, illetve számos kertben megterem.

Ínycsiklandó friss meggyek – jól tűrik a mélyhűtést, remekül tartósíthatók! Ínycsiklandó friss meggyek – jól tűrik a mélyhűtést, remekül tartósíthatók!

Nem utolsó szempont, hogy amióta a tartósítási eljárások ismeretesek, házi és nagyüzemi keretek között egyaránt készül belőle befőtt. A meggyszezonnak persze már rég vége, de aki maga gondoskodott a hűvösebb napokra a piros bogyós gyümölcs folyamatos utánpótlásáról, vagy készen vásárolt befőttet tart otthon, gyorsan készíthet belőle finom pitéket, zamatos réteseket.

A hagyományos, rúd formájában készülő meggyes rétes esetében a jól lecsepegtetett gyümölcs némi zsemlemorzsával, esetleg darált dióval, mogyoróval kerül a lapokra:

Meggyes rétes egyszerűen

Meggyes rétes – hajszálvékony tésztarétegek között a gyümölcs dióval, morzsával Meggyes rétes – hajszálvékony tésztarétegek között a gyümölcs dióval, morzsával

Hozzávalók 2 rúd réteshez:
1 csomag réteslap (6 vagy 8 lapos)
1 üveg meggybefőtt (720 ml - szezonban természetesen friss, 35-40 dkg)
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál darált dió
Késhegynyi fahéj
A lapok megkenéséhez olvasztott vaj vagy semleges ízű növényi olaj (kb. 1,5 dl)
A szóráshoz: kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A réteslapokat óvatosan kihajtogatom, egy tiszta konyharuhára (egykoron rétesabroszon készült a pillekönnyű tészta) helyezem az első lapot, alaposan megkenem olajjal, erre helyezem a következő lapot. Ha 6 lapos a csomag, 3-at, ha 8 lapos, 4-et használok egy rúdhoz. A legfelső lapnak csak a széleit kenem meg, nagyjából a feléig megszórom az előzetesen összekevert zsemlemorzsa-dió elegyével, erre kerül az alaposan lecsepegtetett meggy fele, majd a meggyet kevés fahéjjal hintem meg. Ízlés kérdése, ki mennyire szereti a fahéj intenzív ízeit, kerülhet rá nagyobb mennyiség is. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A rétest szorosan feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire helyezem, majd a rudat még egyszer megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal.

A másik rúd esetén hasonló módon járok el. Forró sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm. A még forró réteseket alaposan meghintem a vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeletelem fel. A ropogós tészta által keretezett, gyümölccsel gazdagon hintett rétes langyosan, hidegen egyaránt nagyszerű!

Ropogósan, szeletelve – vaníliával kevert porcukorfelhőben Ropogósan, szeletelve – vaníliával kevert porcukorfelhőben

Bár a jó rétes szinte ünnepi csemege ma is – egykor menyegzői lakomák desszertje volt –, érdemes néha változtatni a szokásokon, és új, izgalmas formában, ízekkel is elkészíteni. A meggyes pite közkedveltsége és a rétes nagyszerűsége adta az ötletet az alábbi, nagyon könnyen elkészíthető, mégis különleges réteskockához:

Meggyes réteskocka – kis rafinériával

Ropogós lapok között az izgalmas, krémes meggytöltelék Ropogós lapok között az izgalmas, krémes meggytöltelék

Hozzávalók egy 25X30 cm-es tepsihez:
1 csomag réteslap (8 lapos)
1 üveg meggybefőtt (720 ml-es)
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 rúd vanília kikapart belseje
2 teáskanálnyi meggypárlat
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanálnyi őrölt gyömbér
2 evőkanálnyi darált dió
A lapok megkenéséhez kb. 1 dl növényi olaj (pl. dióolaj)
A sütemény tetejére kb. 1 evőkanálnyi jécukor,
Ízlés szerint: további vaníliával kevert procukor

Elkészítés: A tepsit sütőpapírral kibélelem. A diót a zsemlemorzsával kis tálban elkeverem. A meggyet lecsepegtetem, a levét felfogom, forraló edénybe töltöm. A keményítőt elkeverem a befőtt levében, a vanília magjait, gyömbért hozzáadom. Folyamatos keverés mellett 2-3 perc alatt besűrítem. A pudingra hasonlító állagú, gyönyörű, mély bordó mártást kapok, ehhez öntöm a meggypárlatot. Szobahőmérsékletűre hűtöm, majd belekeverem a magozott meggyszemeket.

Az illatos meggytöltelék elkészült! Az illatos meggytöltelék elkészült!

A réteslapokat óvatosan kihajtogatom. Egy lapot tiszta konyharuhára helyezek, alaposan megkenem olajjal, majd belesimítom az előkészített tepsibe. További 3 lappal hasonlóan járok el, azzal a különbséggel, hogy az utolsó lapot nem olajozom. Erre kerül a dió-zsemlemorzsa keverékének 2/3-a, majd elterítem rajta a sűrű mártásban illatozó meggyet. A tetejét meghintem a maradék morzsával. Megolajozok egy újabb réteslapot, ezzel fedem le a meggyet, majd a maradék 3-mal is hasonlóan járok el.

A még sütés előtt álló tepsiben éles késsel kijelölöm a kockák helyét. A sütőt 190 fokra előmelegítem. Nem szükséges végigvágni a tésztát, elegendő csak a felső réteget. Így sütés után könnyű szeletelni. Ha a meggymártás kicsit átüt a kockák között, nem baj, kifolyni nem fog! A kis kockákra néhány szem jégcukrot szórok.

Még a tepsiben várakoznak a pirosra sült réteskockák Még a tepsiben várakoznak a pirosra sült réteskockák

Kb. 20-22 perc alatt pirosra sütöm. Még forrón meghintem egy kevés vaníliával kevert porcukorral, a tepsiben hagyom kihűlni, langyosan szeletelem.

Az alkoholtartalom sütés közben elillan, de a meggypárlat (a Fekete-erdő tortából is jól ismert „Kirsch”) csodás aromái, valamint a gyömbér nagyszerű zamatot kölcsönöznek az ízletes, krémes meggytölteléknek. A ropogós tésztalapok pedig finom, vékony talpat és fedelet biztosítanak ehhez a finomsághoz.

Rétesálom 4X4 cm-es kockákban Rétesálom 4X4 cm-es kockákban

Kezdő háziasszonyok, sütni szerető urak is bátran belevághatnak az elkészítésébe, de a gyakorlottak sem fognak csalódni benne!  

Habliliom készítette rétestésztából:

Ricottakrémes réteskosárka >>>

Habliliom

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 13 db
  • 2010. november 19. 13:19
    Kedves LII,

    köszönöm szépen :)
  • 12. LII
    2010. november 18. 19:55
    Kedves Habliliom! Ne foglalkozz a "nyújtani" stílusú hozzászólókkal. Lehet, hogy csalán volt a közelben, és ezért nyilatkozott így, vagy pedig egyszerűen csak irígy . Receptjeid jók, írásaidat öröm olvasni. Gratulálok, csak így tovább! Üdv.
  • 2010. november 15. 07:24
    Kedves Mijutka,

    köszönöm szépen, nagyon kedves vagy, remélem tényleg ízleni fog :)
  • 2010. november 15. 07:03
    Kedves Habliliom!
    A rétes nagyon jól néz ki, a képek nálad mindig nagyon jók,tökéletesen vissza adják az jól elkészült finomságokat!
    Muszáj lesz ilyen meggyest készítenem, olyan ínycsiklandozóan néz ki! Szép hetet!
  • 2010. november 14. 22:43
    Kedves Andi,

    mit gondolsz, indítsunk mozgalmat a dolgozó-háztartást vezető-kretív gasztronómiai kalandokra fogékony nők és férfiak körében, akik izgalmas és igencsak ínycsiklandó finomságok sokféleségét produkálják? Egy olyan klubot, amitől távol áll a kirekesztés, de a realitás talaján áll?
    De a viccet félretéve: nagyon-nagyon köszönöm!
    Legyen mindannyiunknak remek hete :)
  • 2010. november 14. 21:16
    Habliliom, ne foglalkozz a negatív beszólásokkal, a képek gyönyörűek és étvágygerjesztőek, oly annyira, hogy kedvet kaptam és én is rétest csináltam a hétvégén, ami úgy mint a Tiéd, nem volt pergamen. Ha nem kellene dolgoznom, mert mondjuk valaki eltartana, akkor a kedvéért lehet, hogy rétestésztát is nyújtanék, de amíg ez nem következik be, addig marad a jó minőségű kész réteslap.
  • 2010. november 14. 15:52
    rétes
  • 2010. november 14. 14:24
    Hát bizony zavarban vagyok....
    Ha valaki képes ilyen agresszív stílusban pocskondiázni valakinek a munkáját mint a "nyújtani"-ként bejelentkezett felhasználó, akkor bizony nagyon kevéssé érti illető, hogy miért is öröm a konyhában ténykedni, érdekességeket, tapasztalatokat megosztani, és miért nagyszerű, ha sokan, sokféle ötlettel igyekeznek változatossá tenni az étkezést: saját készítésű finomságok formájában.
    "nyújtani"-t őszintén csak sajnálni tudom. Azt viszont határozottan és egyértelműen visszautasítom, hogy, mint írja "itt a fotókon is borzalmasan néznek ki". Mégis miről beszél? Miért is, honnan is ez a támadó hangvétel?
  • 2010. november 14. 12:32
    Ez valami médiahack, nyújtani? Ha nem, akkor melyik bolygóról jöttél...?! Vajon hány embernek van (néhány nyugdíjas időmilliomost leszámítva) ideje, kedve, uram bocsá tehetsége rétestésztát nyújtani? Ha neked ez a minimum, akkor mi a maximum? S hogy szerinted borzalmasan néz ki? Egy kicsit szálljál magadba, légy szíves. Megkóstolnám azt a rétest, amit te készítesz...
  • 2010. november 14. 12:21
    Nem tudom, lehet, hogy hárplis vagyok, de a kész réteslap a halálom! Utálom, amikor fele tészta lehullik. Mielött a számba tenném, már több tészta van a földön, mint a rétesen. Plusz még meg is porcukrozzák, hogy az ember ruhája is minél koszosabb legyen. Csakis a HÁZI tészta a jó! Akármilyen jó minőségű a kész réteslap, akármivel megkenhetik, az olyan lesz, mint a pergamen. Én ha rétessütésre szánom magam, akkor minimum, hogy én készítem a tésztáját is. Itt a fotókon is borzalmasan néznek ki. Akkor már egyszerűbb kanállal megenni a tölteléket.
Hasznos csomag