Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Marcipános-túrós Stollen

Hozzávalók

  • 38 dkg liszt (Nagyi titka)
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 db tojás
  • 10 dkg sütőmargarin (vaníliaízű)
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg darált mogyoró (v. dió)
  • 25 dkg mazsola
  • kb. 1 dl rum
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • 20 dkg marcipánmassza
  • A lekenéshez és a szóráshoz:
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

    1. A mazsolát összekeverjük a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd lecsepegtetjük. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)
    2. A marcipánt hosszában elvágjuk, három egyforma részre, majd mindegyiket 35 cm hosszú hengerré sodorjuk.
    3. Egy keverőtálba beletesszük a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (vagy diót), majd a robotgép dagasztó szárával összedolgozzuk a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!) Ezután hozzáadjuk  a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs- és citromhéjat, majd kézzel, alaposan összegyúrjuk a tésztát.
    4. A tésztát elosztjuk három egyenlő adagra, majd külön-külön összegyúrjuk, és 35 cm-es hengerré formázzuk őket. A tésztahengereket hosszában kissé laposra nyomkodjuk, mindegyiknek a közepére egy-egy marcipánhengert teszünk, majd ráhajtjuk, és összenyomkodjuk a tésztát. Közben óvatosan meghengergetjük, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)
    5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé ráhelyezünk két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tészták közepére tesszük. 160 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)
    6. A sütőből kivéve, még forrón lekenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a porcukorral. Ezután púűr percig a tepsiben hagyjuk, majd átemeljük egy rácsra, és kihűtjük teljesen.
    7. Tálalás előtt még egyszer megszórjuk a porcukorral, majd felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

      GYÜMÖLCSKENYÉR, STOLLEN, PANETTONE >>> 

      BÖJTI KENYÉRBŐL KARÁCSONYI CSODADESSZERT: ÍME A DREZDAI STOLLEN SIKERSZTORIJA! >>> 

Megjegyzés

Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre az ünnepekig. Ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és egy nagyon finom gyümölcskenyeret tudunk majd feltálalni az ünnepi asztalon.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció
X

Nem ez a legjobb Marcipános-túrós Stollen recept?


Magazin