Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kutyadiéta: így hozd újra formába elhízott kedvencedet

default user icon
MME
Az új esztendőben sokan elhatározzák, hogy jobban odafigyelnek az egészséges életmódra. Ez a kutyusok számára is fontos, így róluk se feledkezzünk meg! Komoly következményekkel járhat, ha a kedvencünk túlsúlyos. Tippjeink segíthetnek, ha négylábú barátja is diétába kezdene.

Éppen úgy, ahogyan az ember életében is, kutyusunknál is előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen a diéta bevezetése. Kedvencünk is simán felszedhet néhány plusz kilót egy mozgásszegényebb időszak után, de akár egy betegség miatt is fontos lehet megreformálni étrendjét. Ezért alábbi cikkünkben most olyan tippeket hoztunk a Fanny magazinnak köszönhetően, melyek segítségével könnyedén formába hozhatjuk kutyusunkat.

1. Kérjük ki szakértő véleményét!

Mielőtt diétába kezdene a kutyus, a legjobb, ha állatorvoshoz fordulunk, aki megkeresi az elhízás okát és kizárhatja a súlyos betegségeket. Emellett segíthet kiszámolni az eb kalóriaszükségletét, majd kialakítani a helyes étrendet. Tanácsot adhat arra vonatkozóan is, mennyit mozogjon kedvencünk, bizonyos problémák esetén ugyanis nem ajánlott a fokozott terhelés.

2. Fontos a megelőzés

Érdemes rendszeresen megmérni az eb testsúlyát és figyelemmel kísérni a változásokat. Akár néhány plusz kiló is egészségügyi kockázatot hordozhat, ezért hízás esetén tegyük meg a szükséges lépéseket. Ezzel megelőzhetjük egyebek mellett a gyulladásokat és a cukorbetegség kialakulását is. Az alultápláltság szintén veszélyt jelenthet, ezért legyünk körültekintőek!

3. Vajon jó súlyban van? 

Testsúly táblázat alapján ellenőrizhetjük, hogy ideális formában van-e kedvencünk. A megfelelő súly függ az eb testalkatától, méretétől, valamint a nemétől. Emellett az izomtömeget és a testzsírt is figyelembe kell venni annak megállapításához, hogy elhízott vagy túl sovány-e az állat.

4. Nem mindegy, mit kap enni!

Válasszuk ki körültekintően, mivel etetjük négylábú barátunkat! Írjuk össze naponta, mit adunk neki! Ügyeljünk arra, hogy egészséges alapanyagokból álljon az eledel! Fontos, hogy megfelelő minőségű fehérjéket és a kutyus számára előnyös zsiradékot, rostokat és ásványi anyagokat tartalmazzon. Az ajánlott összetételt az állat betegsége is meghatározhatja.

5. Mennyit ehet az eb?

Az adagolásnál vegyünk figyelembe a kutya egyéni adottságait! Az étel ideális mennyisége attól függően is változhat, hogy kedvencünk ivartalanítva van-e. Emellett számít az életkora és a testsúlya. Ha a kutyus elhízott, fokozatosan csökkentsük a napi adagját, semmiképp ne tegyük ezt azonnal, jelentős mennyiségben! Az éhezés ugyanis szintén káros az egészségére.

6. Körültekintő jutalmazás

Habár a kutyák imádják a jutalomfalatokat, érdemes odafigyelni, mennyit adunk nekik! Arra is ügyeljünk, hogy kizárólag egészséges összetevőkből álljon a finomság! Válasszunk alacsony szénhidráttartalmút, ami nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot és lehetőség szerint gluténmentes.

7. Ne adjunk neki ételmaradékot!

Habár a kutyusok kérlelő tekintetének nehéz ellenállni, próbáljuk meg elkerülni az asztalról etetést! A finom falatoknak súlyos következményei lehetnek. A karácsonyról maradt csoki csábító, de a kutyáknak valódi méreg. A tejtermékeket a felnőtt állatok nem tudják lebontani. Ráadásul a maradékok általában túl fűszeresek, ami nem tesz jót nekik.

8. Hányszor egyenek egy nap?

Fél éves korig érdemes napi háromszor etetni kedvencünket. A felnőtt ebek esetében azonban ezt a számot ajánlott lecsökkenteni napi kétszeri étkezésre. Az etetés mennyiségének függvényében határozzuk meg a kutyaeledel adagját!

9. Mozogjon eleget!

Annak érdekében, hogy túlsúlyos kedvencünk formába lendüljön, a megfelelő étkezés mellett elengedhetetlen odafigyelnünk a testmozgásra is. Érdemes naponta legalább kétszer pórázon sétáltatni az ebet, minimum 15-30 percig! Emellett találjunk számára olyan kikapcsolódást, amely aktív testmozgást igényel! Ilyen például a labdajáték, az apportírozás vagy a frizbizés.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss