Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pörkölt pulykazúzából, mellé krumplibaba kerüljön a tányérra: íme a mesteri recept

A zúzapörkölt nemcsak Szoboszlai Dominik, hanem még sok száz magyar kedvence. Nem véletlenül, ugyanis egy különleges étel, mely egy nem szokványos alapanyagból készül. Aki még nem kóstolta, próbálja ki, hoztunk is hozzá egy remek receptet!

Legyen szó csirkemellről, combról vagy sertéshúsról, az emberek többsége inkább a filézett változatokat keresi és vásárolja, ugyanis ezekkel van a legkevesebb munka. Kicsomagoljuk, daraboljuk és mehet is az ételbe. A csont azonban rendkívül finom ízt tud adni a leveseknek, pörkölteknek, nem beszélve az egészben sült pulykaszárnyról. A csontos húsok mellett háttérbe szorultak a belsőségek, mint például a máj, a szív és a zúza is, pedig ezekből is finom ételek készíthetőek.

A zúza, vagy zúzagyomor a madarak gyomrának a része. Izomzata vastag, erős, ugyanis ez segít a madárnak feldarabolni a táplálékot. Hiába tűnik úgy, hogy fogyasztásra nem alkalmas a zúza, bizony ehető, sőt vannak olyanok, akik egyenesen rajonganak érte! A zúzapörkölt azonban nem könnyű étel, viszont érdemes kipróbálni. A Vidék íze magazin mutat is hozzá egy remek receptet, melyhez különleges köret, az úgynevezett krumplibaba dukál. Hogy mi ez és hogyan készül?

Íme a krumplibaba zúzapörkölttel receptje!

Hozzávalók:

A pörkölthöz:

  • 80 dkg pulykazúza
  • 3 db közepes vöröshagyma
  • kevés zsiradék
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • bors

A krumplibabához:

  • 4 db nagyobb burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 1 csokor újhagyma
  • 6-8 evőkanál liszt
  • bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. Először a pörköltet készítjük el. A finomra vágott hagymát üvegesre sütjük kevés zsiradékon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, rászórjuk a megtisztított, feldarabolt zúzát. Öntünk alá kevés vizet, sózzuk és borsozzuk, majd kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk. Az elfőtt folyadékot mindig pótoljuk, ügyelve arra, hogy jó sűrű szaftja legyen a végén.
  2. Lereszeljük a meghámozott burgonyát a reszelő nagyobbik rombuszos oldalán. Összekeverjük annyi liszttel, amennyit felvesz. Sóval, zúzott fokhagymával, apróra vágott újhagymával és petrezselyem zöldjével ízesítjük. Olajos kanállal kis halmokat rakunk felforrósított bő olajba, és pár perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütjük.

Borítókép: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek