Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kefires tepertős pogácsa

MME MME
4 4.3/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A tepertőt megdaráljuk, ízlés szerint elkeverjük sóval és (frissen) őrölt borssal. A lisztet mélyebb tálba szitáljuk.
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet 1 kk. sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadunk 1 tojást és annyi kefirt, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (nem szükséges nagyon kidolgozni), majd cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük. Lisztezett munkalapon téglalap formájú, 1 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tepertőkrémmel, majd összehajtogatjuk: először felülről lefelé, majd alulról felfelé - harmadolva - egymásra hajtjuk a széleket; aztán a bal harmadát felhajtjuk a tészta tetejére, a jobb harmadát pedig - kissé megemelve- a tészta alá hajtjuk. Konyharuhával vagy nagyobb tállal letakarjuk, aztán fél óra múlva megismételjük a nyújtást és a hajtogatást - összesen négyszer. A sütőt előmelegítjük 220°C-ra (gázsütő 4. fokozat). Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot/tepsit. Az utolsó hajtogatás után rögtön 3 cm vastag lapra nyújtjuk a tésztát, tetejét késheggyel bekockázzuk, és 3-4 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Egymástól némi távolságra a sütőlapokra/tepsikre rakosgatjuk a pogácsákat (sütés közben megnőnek, sőt némelyik még dülöngél is!), tetejüket megkenjük a maradék 1 felvert tojással, és a forró sütőben pirosra sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, frissen az igazi!

Megjegyzés

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 darab: 88 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss