Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így sűrítsd az ételt! - 4 tuti tipp

default user icon
MME
Garantáltan csomómentes és sűrű lesz a mártás és a leves, amennyiben mindig az étel jellegének megfelelő módszert választod. Adunk néhány jó ötletet hozzá.

A víz elfőzése

A paradicsom-, illetve egyéb zöldségmártásokat főzd levessel felöntve félig puhára, majd ezután fedő nélkül, magas hőfokon kb. 10 percig, hogy a hozzáadott víz nagy része elpárologjon. Így a szósz sűrű lesz és aromás. Kiváló például pizzatésztára kenve vagy csirke mellé

 


 
Pirított kenyérrel

Ha tejszínes mártást készítesz, 10 dkg apróra vágott, szikkadt kenyeret piríts meg vajban, majd öntsd fel 2,5-2,5 dl tejszínnel meg levessel! Forrald fel és pépesítsd! Ízlés szerint főzhetsz bele gombát vagy zöldségeket. Sóval, borssal, zöld fűszerekkel, curryvel vagy mustárral ízesítsd!

Püréporral

Egytálételbe, főzelékbe és raguba rántás helyett inkább szórj burgonyapüréport! Kb. 1/2 literhez számíts 4 evőkanálnyit, amit állandó keverés mellett adj a forrásban lévő ételhez! Húzd félre, hagyd rövid ideig duzzadni, majd újra keverd meg!

Vajas liszttel

Ha nem elég sűrű pl. a gyümölcsleves vagy a pecsenyelé, 1 : 1 arányban gyúrj össze lisztet meg vajat, majd formálj belőle kis golyókat, és egyenként keverd a forró ételbe! 1-1 ek liszttel és vajjal kb. 5 dl sűríthető be. A maradékot le is fagyaszthatod. Kb. 3 hónapig áll el.

Ezek is érdekelhetnek