Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi bor és házi pálinka - ezek a legfontosabb szabályok, ha sajátot készítesz!

Az ősszel megkezdődik a szüret, és vele együtt az újbor elkészítése. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a házilag készített italok értékesítésére vagy ajándékozására. A Fanny magazin Dr. Ecsedy Miklós ügyvédet kérdezte a legfontosabb szabályokról.

1. Ha otthon műveljük

Ha saját művelésben álló szőlőterülettel rendelkezünk, akkor a termelt szőlőből vagy a saját szőlőtermésből értékesített mennyiséggel megegyező vásárolt gyümölcsből, borpiaci évenként, azaz augusztus 1-jétől július 31-ig terjedő időszakonként összesen legfeljebb 1000 liter mennyiségig állíthatunk elő saját bort adómentesen, adóraktári engedély nélkül.

 

2. Erre is van megoldás!

Amennyiben nem rendelkezünk saját szőlőterülettel, akkor is készíthetünk bort, de ebben az esetben a vásárolt szőlőből legfeljebb 500 kilogramm mennyiségig készíthetjük el. Az előállított mennyiség után szintén nem kell adót fizetni, és nem szükséges hozzá adóraktári engedély.

3. Kóstolót a vendégnek!

Fontos tudni, hogy az adómentesen előállított bort nem lehet értékesíteni vagy elajándékozni, kizárólag személyes fogyasztásra készülhet. Ez azt jelenti, hogy csak a családtagjaink vagy vendégeink fogyaszthatják.

4. Bírságra számíthatunk

Tekintettel arra, hogy az adófizetési kötelezettség alól mentesült úgynevezett "csendes bort" az előállító, családtagjai vagy vendégei fogyaszthatják el, ha valaki ilyen bort értékesít vagy hivatalosan ajándékoz, jövedéki bírságra számíthat. Ennek összegét az eljárást folytató vármegyei adó- és vámigazgatóság határozza meg.

5. Érvényes engedéllyel

Kereskedelmi céllal kisüzemi bortermelő is értékesíthet szőlőbort. Ehhez a kisüzemi bortermelőnek érvényes borászati üzemengedéllyel kell rendelkeznie, és nem lehet kockázatos adózó. Fontos, hogy a szőlőt feldolgozási célra csak belföldi forrásból szerezheti be, sűrített szőlőmust és finomított szőlőmustsűrítmény kivételével más borászati terméket pedig nem vásárolhat.

 

6. Figyeljünk a mennyiségre

Kisüzemi bortermelőként három borpiaci év átlagában kevesebb, mint évi 1000 hektoliter csendes bort állítható elő, míg palackos erjesztésű habzóbort kizárólag saját előállítású csendes borból készíthető, és a készlet mennyisége nem haladhatja meg az 50 ezer litert. A kisüzemi bortermelőnek emellett tilos más jövedéki termékeket előállítania, raktároznia vagy forgalmaznia.

7. Hogyan cefrézzünk szőlőt?

A pálinkával kapcsolatban hasonló a helyzet. Magánfőzőként párlatot saját tulajdonú gyümölcsből és saját tulajdonú pálinkafőzővel évente összesen 86 liter párlatot állíthatunk elő. Fontos megjegyezni, hogy ez a mennyiség csak személyes fogyasztásra készülhet. A pálinkafőzés előtt regisztrálnunk kell magánfőzőként az önkormányzati adóhatóságnál.

(Forrás: Fanny Magazin, Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek