Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Habos almás kosárkák

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 púpozott evőkanál porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 tojás sárgája
  • A töltelékhez:
  • kb. 1 kg reszelt alma
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 evőkanál gríz vagy zsemlemorzsa
  • A tetejére:
  • 3 tojásfehérje
  • 4 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál étkezési búzakeményítő

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához 30 dkg lisztet a porcukorral és a sütőporral elkeverünk. Hozzáadjuk 1 citrom levét és reszelt héját, majd a tojások sárgáját. Összegyúrjuk, és kinyújtjuk 1 cm vastagságúra.

    Rákenjük a következő réteget: a 15 dkg vajat egy tálban kissé felolvasztjuk (kb. 1 percre lefedve, mikro olvasztóprogram, de ne legyen forró és folyós), és belekeverjük a 20 dkg lisztet. A tésztát összehajtogatjuk, és 20 percig pihentetjük.

    A töltelékhez a reszelt almát megfőzzük citromlével, a cukorral és a zsemlemorzsával, majd hagyjuk kihűlni. Ez előre elkészíthető. És ízesíthetjük darált dióval, mandulával vagy mazsolával, ízlés szerint.

    A tésztát ismét kinyújtjuk lisztezett deszkán, és virág formájú kiszúróval kiszaggatjuk. Majd kivajazott muffinformába rakjuk, és a közepükre teáskanállal kihűlt almás tölteléket halmozunk. Kb. 170 fokos sütőben 15 percig sütjük.

    Közben a habsapkákhoz a tojásfehérjéket a porcukorral és a keményítővel összekeverjük, és nagyon kemény habot készítünk belőle.

    A félig sült kosárkákra habzsákkal nyomjuk rá a habsapkákat, és visszadugjuk a sütőbe, 150 fokon sütjük még 15 percig légkeverés mellett. Inkább szárítjuk, és ne hagyjuk megbarnulni a habot.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

ambroziandi
Eltelt egy pár év. Közben én is beiratkoztam egy vendéglátós suliba, és tanultam a cukrászatot. Aztán rájöttem, hogy nem minden iskolában lehet a cukrásztitkokat elsajátítani. Így vettem tankönyveket, és sok mestercukrász videóját megnézegettem azóta. Ebben a szakmában mindig van hova fejlődni. Most így utólag is azt írhatom, hogy a recept jó. Hiszen 2 féle tészta van egymásra rétegezve, nem 50 dkg liszt van mindennel összegyúrva. Ez a receptből kiderül.
ambroziandi
Kedves Zoli! Nem történt semmi baj. Sőt, köszönöm az észrevételedet! Én is próbáltam régebben (elég régen) valamilyen receptkönyvből sütni, és olyan rossz lett, hogy ki kellett dobni. Szóval a recepteket nem árt pontosan leírni, mert ha nem egy tapasztalt háziasszony akarja elkészíteni, ki tudja, még rosszul is elsülhet a dolog. Nem veszem sértésnek , amit írtál. Teljesen igazad van. Én is kívánok Neked és Kedves Feleségednek jó sütés-főzést, és sok elégedett lakmározó családtagot, ismerőst hozzá!
ErikaBB
Még egyszer köszönöm a gyors válaszokat, és úgy érzem elnézést kell kérnem a kötekedésért, és egy kis kiegészítéssel is tartozom, ugyanis ez a feleségem oldala csak én tegnap belekontárkodtam, Zoli vagyok, és én is túl vagyok az 50-en. Amennyiben nem veszed sértésnek, a legközelebbi ilyen receptnél egyszerűen csak annyit kell írni, hogy annyi liszt amennyit a 3 tojás és a citromlé felvesz, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Annak idején amikor kezdték kiadni a 99 ilyen olyan recept sorozatot, abból próbáltunk egy sütit amelynél azt írta, hogy egy kevés lisztel összegyúrjuk , hogy pontosan mivel arra már nem emlékszem, hogy könnyű kenyértésztának megfelelő tésztát kapjunk, egyszóval a kevés liszt végül 65 dkg lett. Még egyszer elnézést, és további jó sütés - főzést kívánok. Zoli
ambroziandi
Tudod, mivel cukrász vagy, én azt gondolom, hogy ezt nálam is jobban el tudod dönteni. Én igazából sosem mérem ki pontosan a hozzávalókat. Néha kanalazok, mércézek, de sosem mérek mérleggel. Én is 30 éve főzök-sütök, vagy talán több is, hisz 50 elmúltam, de az már nagyon régen volt, hogy valamit is pontosan kimérjek. A lényeg, hogy egy jó kis vajas hajtogatott tésztát készíts, és nem kell követned amit írok, hiszen cukrász lévén te ezt jobban kitapasztaltad. Ezért pontosan tisztában vagy vele, hogy a 20 alap, és a 10 a kenészhez az egy jó arány. Tehát, mint mondtam, csak becsülöm a mennyiségeket, az arányokat, de sosem mérek. Ezért aztán receptet írnom nehéz. Mérlegem sincs, mert mindent úgy sütök, hogy kitapasztaltam az évek alatt, hogy milyennek kell lennie a pitének, a piskótának, a vajas tésztának, stb. Egyébként engedd megjegyeznem, hogy egy kicsit írígy vagyok a foglalkozásodra, mert szívesen lennék én is cukrász, vagy schéf, de az élet nem így hozta. Üdvözlettel: Andi
ErikaBB
Köszönöm a gyors választ, így már jobban hangzik, mert az volt a legnagyobb baj, hogy a 30 dkg lisztet egyszerűen nem bírtam összegyúrni a hozzávalókkal. Most már csak egy kérdés, a 30 dkg milyen arányban osztódik 20 az alap és 10 a kenéshez? Válaszodat előre is köszönöm.
ambroziandi
Köszönöm az észrevételt. A receptet kb. 1 év után, emlékezetből írtam. De az nem tudom hogyan történt, hogy 30 dkg liszt helyett a hozzávalókhoz tévesen 50 dkg lett írva. Az elírásért elnézést kérek. Ez elírás lehetett, mivel a sütemény az jó volt, még cukrásztapasztalattal is. Mivel születésnapomra vittem ezt a süteményt kollégáimnak, akik tudnak sütni. A kép és a sütemény a sajátom. Aki megkóstolta ízlett neki, és valóban jól volt elkészítve. Nos a receptet nem írtam le, mivel amikor csináltam, még nem gondoltam, hogy fölrakom majd ide. Sosem mérek semmit, de még mindig eltaláltam az arányokat. Mondom ez csak elírás lehet. Javítható. Esetleg van még más észrevételed?
ErikaBB
30 év cukrásztapasztalattal, a recept szerint elkészített tésztánál rosszabbat még életemben nem láttam és nem ettem. Biztos jól van leírva az a recept? Így elkészített tésztát csak álmomban tudom elképzelni.

Hasonló Receptek

Magazin