Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodaszer lehet a forralt bor: gondoltad volna, hogy erre is jó?

Egyik karácsonyi vásárról sem hiányozhat a forralt bor, melynek fűszeres illata már messziről magához vonzza az embert. Ez a népszerű téli ital azonban nemcsak felmelegít, de több jótékony, egészségügyi hatása is van. A forralt bor sok mindenre gyógyír, mutatjuk, melyek azok!

A vörösbor egészségügyi hatásai közismertek, ám csak akkor gyógyszer, ha mértékkel fogyasztjuk. Mivel ez az ital a forralt bor alapja, így nem véletlen, hogy ennek a téli, melengető nedűnek is számtalan, jótékony tulajdonsága van, melyet csak felerősítenek a belekerülő aromás fűszerek! Akár magunk készítjük, akár a karácsonyi forgatagban fogyasztjuk, élvezzük ki a forralt bor áldásos hatását.

Forralt bor: gondoltad volna, hogy erre is jó?

A forralt bort többféleképpen is ízesíthetjük, és kerülhet bele citrom vagy narancs, valamint fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, bors, de akár kardamom is. Ha egyszerű forralt bor receptet keresel, kattints ide!

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A forralt bor ezt a tulajdonságát az alapjául szolgáló vörösbornak köszönheti, mely mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így a szívinfarktust és a szélütést. A vörösbornak magas az antioxidáns tartalma, fogyasztása pedig szabályozza a koleszterinszintet. Az italba kerülő fűszerek közül a szerecsendió az, mely szintén jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, javítja a szívműködést.

Jó a csontritkulás ellen

Szintén a vörösbornak köszönhetően a forralt bor mérsékelt fogyasztása is segíthet megelőzni a csontritkulást. A vörösbor ugyanis valószínüleg hozzájárul a csontok ásványianyag-sűrűségének növekedéséhez, ez pedig egyes vélemények szerint a benne található rezveratrolnak (egyfajta növényi vegyületnek) köszönhető, melynek gyulladásgátló tulajdonsága ismert.

Lassítja az öregedést

A vörösborban található rezveratrolról azt is gondolják, hogy segít fiatalon tartani a sejteket, így lassítja az öregedést. A rezveratrol magas koncentrációja segít a bőrben lévő káros szabadgyökök elleni küzdelemben is.

Élénkíti az elmét, serkenti az agyat

A forralt bor mértékkel történő fogyasztása jó hatással lehet az agy működésére. A borban található rezveratrol ugyanis segít serkenteni az elmét, javítja a memóriát, és ugyanezt a hatást éri el a szerecsendió is, mely még csökkenti a fáradtságot is, emellett oldja a stresszt és a szorongást.

Segít a megfázás legyőzésében

A forralt borba kerülő erős fűszerek közül a szegfűszeg és fahéj vírusellenes tulajdonsággal rendelkezik, de immunerősítőek a citrusfélék és a gyömbér is, valamint a vörösbor is remek gyulladáscsökkentő, sőt segít a fertőzések elleni védekezésben.

Méregtelenít

A forralt bor a fűszereknek köszönheti a méregtelenítő hatását. A szerecsendió segíthet megtisztítani a májat és a vesét a méreganyagoktól, emellett erősíti is ezeket a szerveket.

Gyulladáscsökkentő

A fahéj erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mely segít helyreállítani a normál szöveti működést. Ugyanerre képes a vörösbor és a szegfűszeg is, melyek a forralt borban együttesen fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat.

Javítja az emésztést, a bélmozgást

A szegfűszeg stimulálja a bélrendszert, javítja az emésztést és képes megszüntetni akár a székrekedést, akár a puffadást is.

Fájdalomcsillapító hatása is van

A forralt bor a fájdalomcsillapító hatását a szegfűszegben található illóolajnak, az eugenolnak köszönheti, mely helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik – olvasható a Daily Echo cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss