Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Fonott mazsolás kalács

7 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (fele rétesliszt)
  • 1 db L-es tojás + 2 evőkanál tej villával felverve
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg lágy vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • kb. 2-2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg mazsola
  • Valamint:
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál víz

Elkészítés

    Elkészítés: Keverőtálba szitáltam a lisztet, majd a többi hozzávalóval, a tojás bő 2/3 részével (a mazsola kivételével) sima, fényes tésztát dagasztottam robotgéppel. A végén belegyúrtam a mazsolát is.
    Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.

    A tésztát 4 felé osztottam, kb. 50 cm-es rudakat sodortam belőlük, összefontam.

    Sütőpapírral bélelt formába helyeztem a kalácsot, a maradék tojással lekentem, kb. fél órát meleg helyen kelesztettem.

    A sütőt közben 200 fokra előmelegítettem, és kb. 30-35 perc alatt barnás-pirosra sütöttem.

    Még forrón 1 teáskanál porcukrot összekevertem kb. 2 teáskanál vízzel, a kalács piros felületét lekentem, attól lett fényes. A tepsiben hagytam kihűlni.

Megjegyzés

Fogyaszthatjuk vajasan, lekvárral vagy mézzel megkenve, önmagában tejjel, kakaóval stb… ízlés szerint.

Azért verem fel a tojást a tejjel, hogy kicsit szaporítsam, így elég a lekenéshez is.

gaby53
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

820418
Most találtam ezt a receptet, és isteni kalács sikeredett belőle. Nem is hiszem, hogy vén fejjel, mikor már feladtam, ez mégis összejött. Ajánlani fogom minden ismerősnek!!
gaby53
Örülök, és köszönöm kedves Anita, hogy megosztottad a véleményed! :) Kellemes ünnepet! üdv.Gabi
SZG Anita
Kiváló recept! 2 hete csináltam egy próbasütést, és még a 3. napon is jó puha volt a kalács. Most ezt sütöm húsvétra. Nagyon jó a tészta állaga, nekem nem is terült szét sütéskor.
gaby53
Kedves gwendolyn31! A 7g-os instant szárított élesztő por megfelel 2,5 dkg friss élesztőnek! Az üzletekben a sütéshez való apróságok között szokott lenni, természetesen a friss is ugyanolyan jó!!! üdv. Gabi
gwendolyn31
Kedves Gaby53! Én még sose láttam 7g-os élesztőt, gondolom jó úgy is h a 2.5g-osokból rakom össze...?
gaby53
Kedves Dóra! Egy kalácsot sütöttem ebből a mennyiségből. Nem tudom mennyire vagy jártas a fonásban, leírni nagyon bonyolult lenne nekem (könnyebb megcsinálni!) Ha ragaszkodsz a 4-es fonathoz javaslom, üsd be a gogliba, (4-es kalácsfonás) sok videót találsz, egy párszor megnézed és menni fog. Az egyszerűbb 3-as fonást is alkalmazhatod, én kezdőként nagyon örültem annak is, ugyanolyan finom és szép lesz! :) Válassz akkora formát, hogy a tészta kényelmesen elférjen benne, ne legyen túl nagy, mert akkor inkább szétterül és a fonatok is elveszíthetik a formájukat. Sok sikert kívánok, és szép ünnepet! üdv. Gabi
keresztesdora
nagyon tetszett a recept, meg szeretném sütni, de az lenne a kérdésem, hogy hány darab kalács jön ki ebből a mennyiségből? 1 darab? csak az egészet 4 részre osztom és azt fonom össze? hogy kell összefonni, hogy szép legyen? köszi és bocsi az értetlenségért... Dóra U.I.: Kellemes Húsvéti Ünnepet!

Hasonló Receptek

Magazin