Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Renáta 18 kilót fogyott, és a túlsúllyal együtt a depressziótól is megszabadult

default user icon
MME
Az első pluszkilók általában még nem okoznak problémát, ám eljön az a pillanat, amikor már zavaró lesz a túlsúly. Dobi Renáta pontosan tudja, mikor fogalmazódott meg benne, hogy ideje új életet kezdeni.

Renáta tavaly januárban ismerte fel, hogy baj van: ekkor 80 kilót mutatott a mérleg. Hogy az életmódváltás jól sikerült, azt mi sem mutatja jobban, hogy ma már az L, XL-es ruhák helyett elég az S-es méret. Ráadásul a leadott kilókkal a rosszkedve és a zárkózottsága is eltűnt.

„Amit lehet, megteszek az egészségemért”

„Apukám időnként megjegyezte, hogy most már ideje lenne odafigyelni az étkezésre, mert nő a pocakom, a combom. Állandóan takargattam magam, nem tudtam, hogyan öltözködjek. A bőröm is megszenvedte a túlsúlyt, mert voltak szakadások a derekamon, fenekemen. Azt hiszem, a legnagyobb motivációm mégis anyukám adta a diétához” – mondta Renáta, aki tavalyelőtt veszített el anyukáját, nagyon fiatalon, mindössze 52 évesen. „Már 20 éve kisebb súlyfelesleggel élt, és utólag kiderült, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy elveszítettük. Igazából miatta döntöttem úgy, hogy elkezdem a diétát, mert nem szeretnék ilyen fiatalon elmenni, mint ő.”

Egy telefonos alkalmazás segített

Egy évvel ezelőtt, egyik reggel azzal az elhatározással kelt fel, hogy most már ideje kezdenie magával valamit. Letöltött a telefonjára egy alkalmazást, ami kiszámolta, hogy az ő magasságához, testsúlyához, életviteléhez hány kalóriát célszerű naponta bevinni a fogyása érdekében. „Rögzítettem benne az étkezéseimet, az applikáció pedig kiszámolta, hogy mi, hány kalória. Száműztem a péksüteményeket az életemből, pedig korábban három szendvicset reggeliztem, vagy kakaós csigát, pogácsát. Nem is gondoltam volna, hogy csak a napindító szendvicsadagom majdnem 1000 kalória volt, míg most 1300-at fogyasztok egész nap.” Reni ma már reggelire többnyire zabkását, rizskását eszik. Fokozatosan kiiktatta étrendjéből a cukrot és a fehér lisztet. Nagy kedvence lett az air fryer, a forró levegős fritőz, amiben zsiradék nélkül készíti a húsokat.

Mozogni is kell

Reni nem tagadja, hogy sokszor szenvedett az első egy-két hónapban. Volt, amikor azt érezte, hogy feladja és nem bírja tovább csinálni, ám 2-3 hét után beindult a fogyás és ez átlendítette a nehéz pillanatokon. „Májusra lefogytam 15 kilót, amit viszont egy kis stagnálás követett. Úgy éreztem, hogy kell még valami plusz a további eredményekhez: elkezdtem sportolni. A mai napig heti 4-5 alkalommal járok az edzőterembe, egy-másfél óra egy alkalom. 20 perc kardiózás után jönnek a súlyok. Boldogan, szívből csinálom, és teljesen kikapcsol.”

Fontos a támogató közeg

Reninek nagyon sokat segített a telefonos kalóriaszámláló applikáció és a hozzá tartozó közösségi oldal csoport. „Sok jó tanácsot kaptam a rutinosabb diétázóktól. A másik nagy előnye pedig a támogató közeg.”Meg szoktuk osztani egymással, amikor elérünk egy-egy nagy célt. Amikor lement 15 kiló, megosztottam a többiekkel. Rengetegen írtak nekem, hogy büszkék rám, és többen a felől érdeklődtek, hogy csináltam. Olyan jó, ha egy kicsit is tudok ezzel másoknak segíteni. Szerintem nagyon fontos, hogy körbe vegyenek olyan emberek, akik hasonló cipőben járnak, hogy ha mélypontra kerülünk, akkor legyen, aki visszaránt.”

Reni egyik kedvenc recpjét is megosztotta:

Sajtos-mozzarellás csirke

Hozzávalók:

  • 400 g friss spenót
  • 600 g csirkemellfilé (4 db)
  • 125 g zsírszegény mozzarella
  • 1 db tojás
  • só, bors
  • 40 g kenyérmorzsa

Elkészítése:

  1. A spenótot forró, só vízben főzzük kb. 2 percig. Ezután óvatosan szárazra töröljük és apró darabokra vágjuk.
  2. A csirkemellett megmossuk, szárazra töröljük és kis nyílást vágunk bele.
  3. A tojást felferjük, beleforgatjuk a csirkemellett, majd után jöhet a zsemlemorzsa.
  4. A csirkét sütőtálcára tesszük, és 175 fokon 25 percig sütjük.

(Forrás: Metropol)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

 

 


Ezek is érdekelhetnek

Friss