Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Felköszöntő túrós pite

42
Szerzőtársam, Habliliom, épp a kényszerű távollétem idején ünnepelte első blogszülinapját. Kicsit megkésett felköszöntés gyanánt az egyik legnépszerűbb receptjét, a krémtúrós pitét készítettem el a hétvégén, méghozzá nagytepsis változatban, több mint 1 kilogramm töltelékkel. Ezúton is sok boldogságot kívánok!

Számomra is ünnepi ez a sütemény: amellett hogy öröm volt elkészíteni, jó pár dicséretet begyűjtöttem a megkínáltaktól. Mondhatnák, idegen tollakkal ékeskedtem – de ne mondják, hiszen Habliliomot, noha személyesen nem találkoztunk, kedves ismerőseim között tudhatom. Azaz barátiak azok a tollak. :)

Mindazonáltal egy picit változtattam a recepten, aminek elsősorban gyakorlati oka volt: mivel előzőleg nem sikerült igazán szépre a rácsozás, inkább tésztalappal fedtem be a túrótölteléket. Aztán vanília helyett vaníliás cukrot használtam – szerintem intenzívebb az íze –, továbbá reszelt citromhéj is került a töltelékbe.

Krémtúrós pite pistucosan

Hozzávalók (egy 35x25 cm-es, magas falú tepsihez):
– 15 dkg rétesliszt
– 15 dkg finomliszt
– 10 dkg étkezési keményítő
– 2 csipet só
– 14 dkg porcukor
– 18 dkg vaj
– 2 evőkanál tejszín
– 2 tojássárgája
– sütőporra, élesztőre nincs szükség!
A töltelékhez:
– 1 kg natúr sovány krémtúró* (–15 dkg)
– 22 dkg porcukor
– 2 cs. vaníliás cukor
– 2 egész tojás szétválasztva+2 tojásfehérje
– 2 dl 20%-os tejszín
– 2 csapott evőkanál keményítő
– 2 evőkanál reszelt citromhéj
* a márkáról és beszerzési helyről érdeklődj nálam!

A töltelék alá: zsemlemorzsa
A tészta kenéséhez: tojásfehérje
A kész süti szórásához: vaníliás porcukor

Elkészítés: A kétféle lisztet magasról, apránként tálba szitálom, és összekeverem. Hozzáadom a keményítőt, a sót és a porcukrot, újra megkeverem, majd ráreszelem a hideg vajat, és összemorzsolom velük. Egy másik tálban a két tojássárgáját habosra keverem a két evőkanál tejszínnel, és a morzsához öntöm. (A két tojásfehérjét külön edényben félreteszem.) A morzsás keverékből csinos cipót gyúrok, befóliázom, és hűtőbe teszem.

 

A töltelékhez a két tojássárgáját a porcukival habosra keverem (a fehérjét a fehérjés edénybe öntöm), hozzáadom a vaníliás cukrot, a tejszínt, a keményítőt és a citromhéjat. A túróból elveszek kb. 15-20 dekagrammnyit (jó lesz majd másik sütibe vagy palacsintatölteléknek), a többit jól kikeverem a tojássárgás-tejszínes szuszpenzióval. Félreteszem, előkészítem a gyúródeszkát, és iszom egy fröccsöt/Unicumot/Bambit.

Addig nyújtózkodj, ameddig a sütőpapírod!

Szabjunk ki egy akkora sütőpapírt, amely a tepsibe nyomkodva jó 3 centire felnyúlik annak oldalaira. Aztán egy másikat is, amelyik épp csak eltakarja a tepsit, ha befedjük. Aztán meg tegyük a helyére az ollót, nehogy megszúrjuk magunkat. :)

A fóliától megszabadított telihold-cipócskát szeljük ketté, majd a mérleg segítségével az egyik felét 5-7 dkg-mal súlyozzuk felül – ebből készítjük az alsó tésztalapot. Lisztezett nyújtófával a nagyobbik sütőpapíron rögtön nyújtsuk is ki, és azzal együtt tegyük a tepsibe. Pihenésképpen verjük fel a 2x2 (=4) :) fehérjét, s amikor már olyan kemény, hogy a Vidia is megakadna benne, kanalazzuk át a túrótöltelékbe (s inkább nyomkodó, mint keverő mozdulatokkal, oszlassuk el benne).

Laza kanalazás

Gyújtsuk be a sütőt 170–175 fokra MOST!

Szórjunk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát az előkészített tésztalapra, majd merőkanállal kanalazzuk rá a túrótölteléket (ami most még meglehetősen híg).

Ha nyújtáskor ügyeltünk a tésztaperem magasságára, akkor az jó eséllyel képes kordában tartani ezt a lucullusi mennyiségű tölteléket (az esetleges felesleget később még felhasználhatjuk). Villával egyengessük el, ha szükséges.

A kisebbik sütőpapíron a másik fél cipóból is lapot sodrunk, s a tepsit bemérve a töltelékre borítjuk – a sütőpapírt lassan, elegáns mozdulattal lehúzzuk a hátáról. Szépen elegyengetjük, készre nyírjuk a széleket, végül felvert tojásfehérjével átkenjük a tészta tetejét. Legvégül villával sűrűn megszurkáljuk a tetejét, legeslegvégül pedig bedugjuk a sütő középső rácsára, és 170 fokon addig sütjük, amíg meg nem sül. :) Ez nálam kb. háromnegyed óra. Érdemes valamelyik sarkából kóstolót venni akár előbb is, ha gyanúsan készresült-formát kezd ölteni a pite: például a töltelék már nem folyós, hanem rezeg, mint a kocsonya, illetve középen is szilárdulni kezd a tészta (pitekeménységet ne várjunk, ez annál lágyabb tészta).

Hegyképződés, gyorsítottan

Ne bánkódjunk, ha törésvonalak vagy huplik jelennek meg a tésztatetőn: egyrészt ezek hűléskor szépen visszahúzódnak, másrészt nem rontják sem a szeletelhetőséget, sem az élvezeti értéket. Sőt szerintem kifejezetten tetszetős a sárga tészta kunkorjai alól kukucskáló fehéres túrókrém. Persze a vaníliás porcukor végül úgyis fátylat borít reá. :)

A túrókrémes pitére fokozottan igaz a gyakran hallott jó tanács: „Kihűlés után szeletelendő!”. Néhány szelet erejéig persze nyugodtan negligálhatjuk e jó tanácsot – csak óvatosan, mert omlékony! Ahhoz azonban, hogy igazán feltáruljanak az ízei, be kell tennünk néhány órára a hűtőszekrénybe. Onnan kivéve már bátran szeletelhetjük, s vaníliás porcukorral megszórva, esetleg gyengén felmelegítve kínáljuk. A pirulósabb konyhatündérek tálalás előtt kenjenek az orcájukra némi púdert, a kocacukrász urak pedig, ha zavarja őket a szembe dicsérés, kezdjenek a fociról társalogni a férfi vendégekkel – bár valószínűleg hasztalan teszik ezt, az ódák zengése úgyis elnyom majd minden más hangot. :)


Lejegyezte:

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

pistuc
Ejnye, csak nem akar elkészülni az a túrós pite...:)
pistuc
Aham :)
brumi.1
Köszönöm szépen a gyors választ. Most már biztos hogy megsütöm hamarosan:)
pistucc
Még valami Ha kisebb mennyiséggel szeretnél próbálkozni, készítsd el az eredeti, Habliliom-féle verziót.: http://mindmegette.hu/vanilias-kremturo-pitebe-sutve-46567
pistucc
Szia Brumi! Én se vagyok tapasztalt sütögető :) Nos a keményítő szerepe leveseknél a rántás helyettesítése (sűrítés), sütiknél a lazítás-omlósítás. A 10 dkg nem elírás, valóban ennyi az adagja. (A 30 dkg liszthez mérten ez épp a harmada, azaz a javallott mennyiség). Minél kisebb lángon süsd. Sok sikért (minőségi legyen a liszt) és sikert! :) P.
brumi.1
Szia! Nagyon tetszik a recept, gyönyörűek a képek, hétvégére tervezem hogy megsütöm. Csak egy gyakorlati kérdésem lenne, a tésztában milyen célt szolgál az étkezési keményítő?? Még nem találkoztam ilyen recepttel, persze nem vagyok még olyan tapasztalt sütögető:) Kicsit soknak tűnik a 10 dkg... Előre is köszi a választ Üdv Linda
tejföl
Valaki megcsinálta a Lidl-s krémes túróból?
pistuc
Gratulálok, Márti, ez elismerésre méltó munkatempó! Nálunk szalad a telek, a lakás, és bizony ablakot is kéne már pucolni - majd a hétvégén... Ha jól tudom, a fürdő- és gyógykúráknak késleltetve jön meg a hatásuk, úgyhogy fogsz te még maratonit is futni. :) Nyugodtan írj máskor is, nem udvariasságból érdeklődöm. :) Cukrászsegéd vagyok, punktum, erről nem nyitok vitát. Tudom, amit tudok, de azt is, amit nem - s ez utóbbi egyelőre jóval nagyobb halmaz. :) Üdvözletemet küldöm Óbudáról. P.
lovika
Valamennyit biztosan használt a kúra, de már én úgy vagyok vele - tudom, helytelenül -, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon. Meg aztán jól \"beadtam\" neki azzal, hogy ahelyett, hogy rápihentem volna még pár napot itthon (ahogy kellett volna), azon a két és fél napsütéses napon, ami volt, minden elmaradt kinti munkámat elvégeztem: veteményes kiürítése, hogy jöhessen az \"ásóemberem\", tél alá vetés (madársaláta), másik fajta saláta palántázása, hagymafélék duggatása; utolsó fűnyírás, stb. No meg nem beszélve az ablakpucolásról, ami ugyan még megvárt volna, dehát ilyen állhatatlanok a nők, ellentétben a nyugiban sütögető ügyes férfiemberekkel. (Na, félek, máskor nem kérdezel, még válaszolok rá). Cukrász-tudományodat (mit segéd?!) változatlanul csodálom, várom újabb alkotásodat. Üdv. Márti
pistuc
A kóstolót a következő címre kérjük: Habliliom cukrászmester és Pistuci cukrászsegéd, Cukifalva, Pite u. 1. :) (Gratulálunk!) P.

Magazin