Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fatörzs grillázskrémmel II.

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál vanília-aroma
  • 2 evőkanál forró víz
  • A krémhez:
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2,5 dl tej
  • 1-2 evőkanál kakaó
  • ízlés szerint grillázs
  • A grillázshoz:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10-15 dkg dió

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához keverőtálba tesszük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, majd jó habosra keverjük (legalább háromszorosára habosítsuk). Állandó keverés mellett hozzáadjuk a vanília-aromát és a 2 evőkanál forró vizet. Még pár percig így keverjük tovább. Végül beleszitáljuk a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverjük. SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!

Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát, és egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem).

Egy sütőpapírt megszórunk porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát rögtön ráfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egy konyharuhát benedvesítünk (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarjuk vele. Így letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell félni, a tészta nem szívja magába a nedvességet. Ha kihűlt, levesszük róla a konyharuhát, és óvatosan felcsavarjuk.

Közben elkészítjük a krémet. A pudingport a tejjel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A grillázshoz egy serpenyőbe beletesszük a cukrot és a diót, majd elkezdjük melegíteni. Ha már a cukor kezd megolvadni, mérsékeljük a hőfokot. Állandó keverés mellett addig karamellizáljuk, ameddig szép barna színt kap. Ekkor levesszük a tűzről, és még forrón egy olajjal megkent fém tálcára (vagy márványlapra) öntjük. Kicsit szétterítjük, és teljesen kihűtjük. Amikor már kihűlt, kemény állagú lesz. Ekkor apróbb darabokra törjük, majd diódarálón ledaráljuk.

A krémhez a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudingot, jó habos legyen a krém. Végül elfelezzük a krémet.

A krém feléhez hozzáadjuk a kakaóport, és így is jól kikeverjük.
A másik feléhez hozzákeverjük az ízlés szerinti mennyiségű grillázst, és ezt is jól kikeverjük (minél több benne grillázs, annál finomabb).

A piskótát kicsavarjuk, majd rákenjük a grillázzsal ízesített krémet. Óvatosan feltekerjük, és egy tálcára helyezzük. A külső felét bekenjük a kakaós krémmel, majd fatörzshöz hasonlóra mintázzuk. Pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, majd ízlés szerint felszeleteljük és tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek