Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Farsang farka

A farsang farka az igazi báli szezon levezetője, itt már szerepet kapnak a nők, megeszik az utolsó fánkokat, és felkészülnek a húsvéti böjtre is.
A farsang

A farsang Vízkereszttől a húsvéti böjtig tart, tulajdonképpen egy nagy télbúcsúztató ünnepségsorozat. Csúcspontja az utolsó három nap. Ilyenkor rendezik a karneválokat Velencében és Rióban, itthon a mohácsi busójárás a legnagyobb farsangzáró esemény. El kell űzni a halált, az ártó erőket, a hideget. Zajos mulatságokkal kell elkergetni a gonosz szellemeket, akik el akarják gyengíteni a Napot.

A farsang ételei

Megettük a sonkát, a kolbászt, a sok káposztát és a pogácsákat. A kocsonya is tipikus téli/farsangi étel pálinkával és borral kísérve természetesen. Fogyott a baromfihús és a kelt tészta is. Gyakran készítettek rétest is, ha jól nyúlt, szerencsés év várt a családra. A farsangi étkezések alapvető étele a fánk, más néven pampuska. Mágikus erőt tulajdonítottak neki, amelyik házban fánkot sütöttek, annak nem vitte le tetejét a vihar. Bács megyében érdekes szokás volt, hogy az első fánkot eltették, megszárították és porrá törve a beteg állatoknak adták.

Farsang farka

Farsangvasárnap, Farsanghétfő, Húshagyó Kedd, ezek a napok zárják le a farsangot, és mindegyikhez más-más néphagyomány kötődik, melyek többségének természetesen van gasztronómiai vonatkozása is.

Farsangvasárnap

További elnevezései például: csonthagyóvasárnap, sonkahagyóvasárnap. Piroskavasárnapnak is nevezték egy piroska nevű kalács után. Tipikus étel volt a tyúkhúsleves és a töltött káposzta és megjelent a cibereleves is, mely már a közelgő böjt előhírnöke. A legények ilyenkor kalapjukra tűzték a kiválasztott leány bokrétáját. Rengeteg eljegyzést tartottak ezen a napon, és az esküvők is gyakoriak voltak.

Farsanghétfő, asszonyfarsang

Húshagyóhétfőnek, böjtelőhétfőnek is hívják. Az asszonyfarsang napja is ez, ilyenkor az asszonyok szórakozhattak a pincékben, mulathattak féri módra, ihattak korlátlanul. Egyes helyeken szokás volt, hogy a nők férfiruhába öltöznek, este pedig zenés-táncos macskabált tartottak, szigorúan csak nőknek. Előre elkészített ételeket fogyasztottak: pogácsát, sonkát, fánkot. Farsanghétfő után tilos volt az esküvő, tánc és vigadalom, így az asszonyoknak ez az utolsó lehetőségük mulatni.

Húshagyó Kedd, a farsang utolsó napja

Madzaghagyó keddnek is hívják, mert ilyenkor kell elfogyasztani a madzagon lógó étkeket, a jó sonkákat, kolbászokat. Ilyenkor temetjük a farsangot és égetjük a szalmabábukat vagy koporsókat, hogy lezárjuk a farsangot és ezzel a telet.

Hamvazó Szerda, kezdődik a nagyböjt

Névváltozatai: szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda, ez a nagyböjt kezdete. Ilyenkor hamut hintettek a hívők fejére és homlokára, hiszen „porból vagy porból leszel, a porba visszatérsz”. A mise után a pap szentelt barka hamujával rajzol keresztet a hívők homlokára. A néphit szerint, aki hamvazkodik, azt elkerüli a fejfájás. Tipikus étel a krumplileves bodaggal, mely egy lepényféle, cigánykenyérnek is hívják.

Torkos Csütörtök, avagy zabáló csütörtök

Tobzódó csütörtöknek is nevezik. A negyven napos böjtöt már a második napon felfüggesztették erre a napra, hogy megehessék a farsangról megmaradt ételeket, fánkokat. Húsvétig a kiadós étkezések tiltólistán voltak, tehát ez volt az utolsó lehetőség a torkoskodásra. Egy mondás is járta: "Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon".

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Jucuska88
Tényleg jók a képek. Most úgyis nagy dilemmában vagyok hogy minek is öltözzek, de így legalább tudok ötleteket gyűjteni ezáltal.
Gergőke15
Ez az eneletem.hu nagyon bejött :) Nagyon jópofa képek vannak feltöltve.
Veraa
Jó hogy tart! Most kezdődnek a legjobb bulik
Edina_JoJo
Lehet hülye a kérdésem, de tart még a farsangi időszak? vagy már lecsengett?
Nikolett1980
énéletem, nem hallottál még róla? nekem is az egyik haverom szólt róla. ő videót készített, a fődíjra hajt: 500 e Ft a videónál. durva. kép van már fönn pár! nézd meg, aztán ti is nevezzetek be és győzzön a jobb!! http://eneletem.hu
biborkacska
milyen pályázat ez, megkérdezhetem? esetleg benevezném a kislányom, nagyon édes volt idén katicaként, tavaly pedig barbiként. hátha nyerünk esetleg. mit lehet nyerni amúgy? csingiling nagyon jó ötlet volt! a lányom is imádja..:):)
Nikolett1980
sziasztok, nekem van egy 6 éves kislányom, még ovis. idén csingilingnek öltözött a kislányom, nagyon édes volt a kis drága. rengeteg képet készítettem róla és be is neveztem az egyiket egy pályázatra! remélem nyerni fogunk, az ő tüneményes kis pofijának nehéz ellenállni..:)
biborkacska
tény, hogy a kettő a beöltözés szempontjából közel áll egymáshoz, de akkor is, már. emlékszem kiskoromban mindig beöltöztem vminek a suli farsangon. sokszor volt a gimiben, h elő is adtunk vmi műsort, vmi történetet, amit mi írtunk..:) egyszer római és görög isteneknek öltöztünk be, akik találkoztak vhol és hajbakaptak, de a story végére nem emlékszem..
rejtőmanó
Hát már csak házibulikban fog megmaradni ez a jó hangulat. 10-20 év és már itthon is Halloweent ünneplünk farsang helyett.
biborkacska
sztem már az is jó, ha legalább a beöltözés megmaradt, meg a fánk. sztem ez a két dolog a legjobb benne!! jó lenne, ha az emberek ápolnák és nem elfelejtenék a hagyományokat, az ünnepeket. pláne ha azok ilyen mókásak.

Magazin