Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Epres-tejberizses torta

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 28 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • A krémhez:
  • 15 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 dkg vaj
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag zselatin fix (20 g)
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál vanília-aroma
  • 4-5 evőkanál eperlekvár
  • A tetejére:
  • 30 dkg eper
  • 1 csomag tortazselé (piros vagy színtelen)
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses, 160 fok).

    A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig elektromos habverővel cukorral fehéredésig, habosra keverjük. A cukros tojássárgába felváltva adjuk a fehérjehabot, és közben hozzászitáljuk a lisztet is apránként. Legyünk óvatosak, hogy a hab ne törjön össze.

    Kivajazunk egy kapcsos tortaformát (én sütőpapírt használok), és a tésztát beleöntjük, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (Sütés közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk!) Hagyjuk teljesen kihűlni.

    A krémhez 2 dl vizet felforralunk, majd a megmosott rizst a forrásban lévő vízhez adjuk, és kis lángon kevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Majd egy másik lábasban felforraljuk az 5 dl tejet, és azt is hozzáadjuk a rizshez a vajjal együtt, és kis lángon, fedő alatt kb. 10-15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vanília-aromát és a cukrot. Egy fedőt ráteszünk, és így letakarva hagyjuk, hogy szép lassan teljesen megpuhuljon.

    A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt rizshez keverjük. A zselatin fixet is a rizses krémhez keverjük. (A zselatin fix-szel könnyű dolgozni, nem kell felmelegíteni, elég a hideg folyadékhoz adni.)

    A kihűlt tésztát vastagon megkenjük az eperlekvárral.
    A tejszínhabos rizst rásimítjuk a tésztára, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk néhány órán át.

    A díszítéshez a megmosott és kicsumázott epret vékony szeletekre vágjuk, és legyezőszerűen, szorosan a torta tetejére rakosgatjuk. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 evőkanál cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

    Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük. Én még tejszínhabbal is díszítettem a végén.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin