A megtisztított burgonyát kockákra vágjuk és egy lábasba tesszük, majd bő, sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomóval összetörjük, pépesítjük, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a burgonyába beleütjük a tojást, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, majd összegyúrjuk.
A tésztát kb. 3 mm-re kinyújtjuk, kockákra vágjuk és a tészták közepébe teszünk egy-egy epret. Összecsípjük a négy sarkát, gombócokat formázunk belőle. Sós és forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. A zsemlemorzsát közben világosbarnára pirítjuk az olajon.
Addig főzzük a gombócokat, amíg feljönnek a víz tetejére, akkor azonnal kiszedjük és megforgatjuk őket a pirított zsemlemorzsába. A gombócok mellé elkészítjük az eperöntetet.
Az epreket megmossuk, levágjuk a végét, szárazra töröljük. Egy kis lábasba tesszük őket, rászórjuk a barna cukrot, ráöntjük a balzsamecetet és felforraljuk. Ha felforrt, akkor átpasszírozzuk, és kész is az eperöntet.