Keress receptre vagy hozzávalóra

Jóval drágábban adták a tejeket, lecsapott a Nébih a trükközőkre!

A 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek értékesítését vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ellenőrzés során több mint 96 milliós bírságot szabtak ki, egyes tejeket ugyanis 10-30 százalékkal drágábban adtak el.

A tejforgalmazást vizsgáló 41 ellenőrzés több mint 30 százalékánál tisztességtelen forgalmazói magatartást állapított meg a Nébih, öt esetben 96 millió forint bírságot is kiszabtak a hatóság ellenőrei.

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, illetve a magyar és külföldi tejek árképzésének különbségében valósulhat meg.

A Nébih szakemberei az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három - kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó - kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kis- és közepes vállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak: egyes tejeket akár 10-30 százalékkal magasabb árréssel is értékesítettek, emiatt főként a magyar termékek ára emelkedett. Ezzel jelentős hatást gyakoroltak a hazai termékek eladására az egyébként is árérzékeny piacon.

A szabálytalanságok összesen 19 féle tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Magazin