Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Semmi köze a csülöknek Péknéhez, de ettől még a legfinomabb magyar étel: így készítsd

A magyaros konyha egyik megkerülhetetlen étele a csülök pékné módra, amit egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia! Sőt, az sem árt, ha egyszer te magad is elkészíted. Mutatunk hozzá egy tuti receptet.

Rengeteg beszédes nevű magyar étel létezik, és ezek egyike a csülök pékné módra. Biztos sokan elgondolkodtak már azon, hogy ki is lehetett az a pékné, vagy Pékné, akiről elnevezték ezt a remek, húsos magyaros fogást!

A csülök pékné módra eredetének semmi köze sem egy pék feleségéhez, sem pedig Pék úr feleségéhez, ám a pékekhez annál inkább! Ez az étel ugyanis a francia pékeknek köszönhetően jött létre, akik a sütés után még meleg kemence hőjét nem szerették volna veszni hagyni, ezért hússütésre használták. A csülökcsodaként is ismert étel úgy készült, hogy a csülök alá zsírt öntöttek és ezzel locsolgatták sütés közben, amíg jó ropogós nem lett a bőr – írja a beol.hu.

Íme egy tökéletes recept! Így készül a csülök pékné módra!

Hozzávalók:

  • 2-3 db első csülök 
  • 1 fej fokhagyma 
  • 3 db közepes vöröshagyma 
  • 1-1,2 kg burgonya 
  • só 
  • őrölt fekete bors 
  • 1 kávéskanál őrölt vagy 1 ág friss rozmaring 
  • sertészsír 

Elkészítés:

  1. Megtisztítjuk a csülköket, majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, szétmorzsolt rozmaringgal.
  2. Kizsírozunk egy közepes tepsit, belefektetjük a befűszerezett húsdarabokat. Öntünk alá 3-4 deci vizet. A fokhagymát héjastul félbe vágjuk, a vöröshagymát meghámozzuk, nagyobb cikkekre szabjuk, mindezt elrendezzük a sertéshús körül. Alufóliával letakarjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és így sütjük legalább két órán át.
  3. Az idő letelte után kivesszük a sütőből, leszedjük róla a takarást. Ha már puha a hús, közé rakjuk a meghámozott, nagyobb cikkekre felvágott burgonyát, és takarás nélkül még egy jó órán keresztül sütjük, míg a burgonya pirosra nem sül.
  4. Vörösborral, savanyúsággal adjuk az asztalra.

Borítókép és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss