Rengeteg beszédes nevű magyar étel létezik, és ezek egyike a csülök pékné módra. Biztos sokan elgondolkodtak már azon, hogy ki is lehetett az a pékné, vagy Pékné, akiről elnevezték ezt a remek, húsos magyaros fogást!
A csülök pékné módra eredetének semmi köze sem egy pék feleségéhez, sem pedig Pék úr feleségéhez, ám a pékekhez annál inkább! Ez az étel ugyanis a francia pékeknek köszönhetően jött létre, akik a sütés után még meleg kemence hőjét nem szerették volna veszni hagyni, ezért hússütésre használták. A csülökcsodaként is ismert étel úgy készült, hogy a csülök alá zsírt öntöttek és ezzel locsolgatták sütés közben, amíg jó ropogós nem lett a bőr – írja a beol.hu.
Íme egy tökéletes recept! Így készül a csülök pékné módra!
Hozzávalók:
- 2-3 db első csülök
- 1 fej fokhagyma
- 3 db közepes vöröshagyma
- 1-1,2 kg burgonya
- só
- őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál őrölt vagy 1 ág friss rozmaring
- sertészsír
Elkészítés:
- Megtisztítjuk a csülköket, majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal, szétmorzsolt rozmaringgal.
- Kizsírozunk egy közepes tepsit, belefektetjük a befűszerezett húsdarabokat. Öntünk alá 3-4 deci vizet. A fokhagymát héjastul félbe vágjuk, a vöröshagymát meghámozzuk, nagyobb cikkekre szabjuk, mindezt elrendezzük a sertéshús körül. Alufóliával letakarjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és így sütjük legalább két órán át.
- Az idő letelte után kivesszük a sütőből, leszedjük róla a takarást. Ha már puha a hús, közé rakjuk a meghámozott, nagyobb cikkekre felvágott burgonyát, és takarás nélkül még egy jó órán keresztül sütjük, míg a burgonya pirosra nem sül.
- Vörösborral, savanyúsággal adjuk az asztalra.
Borítókép és recept: Vidék íze magazin