Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

Csodafűszer: a gyömbér

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Csodafűszer: a gyömbér

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Csodafűszer: a gyömbér

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Hogyan lehetséges, hogy egy föld alatti gumó ennyi aromát, erőt hordozzon magában? Csípős, fűszeres, különleges aromája nem csak sütemények, de húsok, halak, levesek, curryk főszereplője is lehet. Tisztít és gyógyít is, sőt… vágykeltő is. Csodafűszer!
Gyömbértörténet

A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.

A görögök gyakran étkezés után fogyasztották, az indiai és kínai konyha pedig húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére használta.

Vágykeltő gyömbér

Ilyen gyönyörű a virága! Ilyen gyönyörű a virága!
Afrikában a férfiak körében mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük: kiváló gyógyszer impotencia ellen. Nálunk Európában is elterjedt volt, hogy a menyecske gyömbéres kenyeret sütött a szíve választottjának, remélve, hogy így a legény nagyobb kedvvel házasodik meg.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.

Gyömbér-gyógyszer

Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből. Utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen.

És valóban, a gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve

Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.

Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.

A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.

Gyömbér-növény

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

A fűszer maga a gyökértörzs, mely illatos, csípős. Aromaolajának íze tartalmaz cukrot, keményítőt, gyantát, gyantasavat.

Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili Egészen másképp csíp, mint a bors vagy a chili

Gyömbér a konyhában

Szárítva, őrölve, kandírozva, illetve nyersen is használjuk. Legaromásabb a friss, nyers változat, melyet meghámozva, reszelve, szeletelve tehetünk az ételekbe és italokba.

Keleten gyakori fűszer, a japán konyha sushi-félékhez pácolva használja Keleten gyakori fűszer, a japán konyha sushi-félékhez pácolva használja

Tejes és gyümölcsös italokhoz, gyümölcssalátákhoz, süteményekhez használjuk leggyakrabban, de remek fűszer levesekhez, főételekhez, húsokhoz, zöldségekhez, hideg- és forró italokhoz, pálinkákhoz, gyümölcsök és savanyúságok eltevéséhez, sör italhoz. Intenzív aromája miatt takarékosan bánjunk a mennyiségekkel.

Süteményekhez inkább szárított formájában, míg a húsokhoz és egyéb főtt ételekhez a friss gyömbér jobb. Frissen reszelve a wokban készült keleti ízvilágú ételek alapja. Tealevéllel összeforralva frissítő hatású. És ne feledjük a mézes, fűszeres, ünnepi süteményeket: ezekből egyszerűen kihagyhatatlan!

Receptek gyömbérrel >>>

Néhány gyömbéres kedvenc:

Kókuszos csirke fűszeres sütőtökkel

Gyömbéres-répás muffin

Körtegerinc fehér csokoládéburokban

Gyömbéres-almás zserbóháromszögek

A mézeskalácsból kihagyhatatlan egy pici gyömbér A mézeskalácsból kihagyhatatlan egy pici gyömbér

Z.É.K.A.

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 7 db
  • 2014. február 6. 08:28
    Általában mindig egy kiló gyömbért szoktam vásárolni,nagyon vékony szeletekre vágom hámozatlan!( úgyanis a gyömbért nem hámozzuk !!! )Utána beleteszem egy befőttes üvegbe és felöntöm mézzel,lefedem.A méz és a gyömbér hamar dolgozik és egy pár óra elteltével egy juharszirup vastagságú folyadékot kapunk. Leszűröm.A leszűrt gyömbért aztán mindenféle ételekhez,teákhoz süteményekhez használom.Hüttőbe tartom.
  • 2010. október 23. 11:22
    Én a rooibos teát iszom gyömbérrel vegyítve, amit már a boltokban is kombináltam árulnak. Rooibos tea gyömbérrel, citrus ízű. A fogyókúrám/diétám egyetlen segédeszköze, mivel annyira jól esik azt inni, hogy fel sem tűnik, hogy éhes lennék.
  • 2010. október 15. 21:17
    Az előbbihez még egy kis kiegészítés, ami fontos: természetesen a gyömbérdarabkákat nem kell meginni a teával együtt, hanem fogyasztás előtt leszűrni, és csak a folyadékot kell lassan kortyolgatva meginni.
    Télen többször érdemes gyömbéres ételeket fogyasztani, mivel belülről "tüzet", meleget ad, átmelegíti a szervezetet.
  • 2010. október 15. 14:54
    Mivel Indiában éltem hosszabb ideig, saját tapasztalatból tudom az alábbit:
    meghűlés, torokfájás esetén az alábbi teát szokták elkészíteni: egy citrom levét kifacsarták, megpucoltak egy kisebb gyömbért, azt kés hátlapjával durvára zúzták, és hozzáadták a citromléhez. Mindehhez még egy jó evőkanál méz járult, és az egészet forró vízzel leöntötték, kb. 10 percig állni hagyták.
    Kiváló gyógyszer! Saját családtagjaimat is többször gyógyítottam ezzel. A 3 hozzávaló pedig együtt nagyon finom.
    Figyelem! Hamarosan jönnek a téli hideg, vírusos napok. Ne felejtsétek el.
    Gratulálok a cikkírónak, valóban szépen összeszedte a tudnivalókat.
  • 2010. október 14. 15:28
    Isteni izu es illatu a gyomber dzsem,valamint sarga es gorog dinnyekhez izesitonek!
  • 2010. október 14. 08:31
    Csoda jól összekombináltátok a cikk aláírását, még csak most figyeltem fel rá!
    Sziasztok!Ani
  • 2010. október 13. 23:02
    Amióta sz eszem tudom és főzök, a húslevest nem tudom elképzelni gyömbér nélkül.
    Orvoslásra is kitűnő, de én - amire ez a gyökér képes- erősebbeket szoktam használni.
    Nem ez itt a lényeg, hanem az, hogy egyre többen odafigyelnek arra, hogy ételük gyógyító is legyen,
    gratulálok, csoda jó összefoglaló!
Hasznos csomag