Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
Viszket, kapar, ég – rendkívül kellemetlen érzés a torokfájdalom és a köhögés, és sajnos ebben az időszakban ezek nem is ritka panaszok. A családi és a baráti körben egyre több felől lehet hallani, milyen sokan lázasak, náthásak, sokszor influenzaszerű tüneteik vannak.
Néha mindannyian szeretjük megjutalmazni magunkat valami édességgel, de ami a lelkünknek és az ízlelőbimbóinknak felemelő, az a testünknek annál kevésbé.
MME
Ha kísérletező kedvű vagy, és gyakran készítesz finomságokat, biztosan veled is előfordult már, hogy a cukor karamellizálása nem úgy végződött, ahogy szeretted volna, és esetleg az edény bánta a kis malőrt. Az odaégett cukrot ugyanis kész rémálom eltávolítani – de nem lehetetlen!
A cukor nélküli étkezés nem könnyű, hiszen az étrendedben gyakran szereplő készételekben szinte mindig ott rejtőzködik egy-egy adag – beleértve azokat is, amelyeket egészségesnek, sőt cukormentesnek gondolsz. Megmutatjuk, hogyan tudod könnyen elkerülni a cukorcsapdákat!
Ha úgy érzed, hogy túl sok cukros ételt fogyasztasz, esetleg már cukorfüggőnek tartod magad, de szeretnél változtatni, segítünk! A cukormentes élet sokkal könnyebben megvalósítható, mint gondolnád, különösen egy olyan alkalom után, amikor extra adag cukorral ütötted ki magad.
A kiegyensúlyozott étrendben helyük van a szénhidrátoknak is, azonban fontos, hogy különbséget tegyünk az egyes fajtái között. Mutatjuk, mik a legrosszabb eshetőségek.
Jól tudjuk, hogy a cukor rossz hatással lehet a szervezetünkre, mindamellett, hogy túlzott fogyasztása krónikus elhízáshoz vezet. A mesterséges édesítőszerekről pedig sorra derül ki, hogy ugyan más okokból adódóan, de legalább annyira károsak. Akkor mégis mit tehetünk, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, de olykor jólesik az édes íz?
A jegestea az egyik legnépszerűbb ital nyáron, hiszen egyszerre édes és fanyar, mindemellett kellemesen hűsít és szinte korlátlanul fogyaszthatjuk. A teázás élményéről így akkor sem kell lemondanunk, amikor odakint tombol a kánikula. Nem biztos azonban, hogy jót teszünk magunkkal, ha a bolti vagy éppenséggel gyorsétteremi italokat isszuk megállás nélkül!
Az olasz háziasszonyoknak van egy tuti praktikája, amit neked is ismerned kell, ha sárgabaracklekvár készítésére adod a fejed. Márpedig miért ne tennéd? Hiszen itt a barackszezon!
Nádcukrot teszünk a kávénkba, és előbb nyúlunk a banánért, mint egy kocka csokiért, mert úgy gondoljuk az egészségesebb? Akkor ideje ezen szokásunkon változtatni - eloszlatjuk a cukorral kapcsolatos tévhiteket!
Videó
Van, akiben fájó emlékeket idéz, míg mások mosolyogós nosztalgiával gondolnak vissza a menza egyik megosztó klasszikusára: a meggyszószra, amit főtt hússal és sós vízben főtt burgonyával tálaltak fel. Mi hisszük, hogy el lehet ezt úgy is készíteni, hogy azok is megszeressék, akik eddig viszolyogtak tőle - mutatjuk is a receptet! Pont olyan lesz, mint a nagyinál!
A forró nyári napokon előszeretettel fogyasztunk hűsítő italokat, köztük az otthon is könnyen és gyorsan elkészíthető, édes-savanykás limonádét, jó sok jéggel megpakolva, hiszen csak vízre, citromra és cukorra van szükség hozzá. Ám nem biztos, hogy ez a legjobb választás a szomjunk oltására.
Cukorfogyasztó nemzet vagyunk, és sajnos a rossz étkezési szokásokat már gyerekkorban megalapozzuk. A túlzott cukorbevitel számos egészségügyi panaszt okoz, ám úgy tűnik, ezek az információk nem igazán érnek el hozzánk. Tévhitekből is gazdagon kijut, amiket viszont előszeretettel szajkózunk. Nézzük, melyek ezek!
Kai Havertz, a Chelsea játékosa az egészséges ételek után gyengének érezte magát, ezért meglepő diétára kötelezték a sportolót.
Az aszály és zsugorodó vetésterület miatt egyre kevesebb cukrot állítunk elő, ez pedig a cukor drágulásához vezet - állítja a szakértő.